Борисов: Частници точили ВМЗ – Сопот

boiko2Частници точили милиони от оръжеен завод. Това разкри при визитата си в царския град Баня премиерът Бойко Борисов. Той разкри, че кабинетът разговаря с партньорите ни от НАТО дали могат да изкупуват продукцията на ВМЗ – Сопот. По думите на Борисов това е част от стратегията на правителството за изваждане на предприятието от кризата. Премиерът припомни, че десетилетия заводът е бил ограбван, като частни дружества са печелели по 50 до 100 млн. лв. на година, а самият завод, който произвежда продукцията, не само не е имал печалба, но е губил по един-два милиона лева на година. В момента правителството е насочило усилията си за прекратяване на тази порочна практика, категоричен бе премиерът. 
Ако ресорът, който получи Румяна Желева, беше толкова лош, Доган нямаше да го даде на Емел Етем, която е най-близкият му човек у нас. Така Борисов защити решението на Еврокомисията българският дипломат номер 1 да бъде еврокомисар по „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи“. Борисов оцени решението на Брюксел като добро и опроверга твърденията на соцлидера Сергей Станишев, че Европа ни е ударила шамар. Премиерът съжали, че трябва „по първобитно“ да отговаря на предшественика си. 
„Виждате, че бедствия непрекъснато се случват, срещу природата не може да се върви. Точно в такива моменти еврокомисарят, отговарящ за това, става водещ. Това е тежка отговорност“, каза още Борисов. Той разказа, че когато в Еврокомисията са водили разговори за ресорите, са взели предвид компетентността на Румяна Желева като външен министър и множеството контакти, които тя си е създала като дипломат. 
Премиерът обяви още, че знае вече кой ще бъде новият външен министър, но ще обяви името му след Нова година – когато Румяна Желева поеме новия си пост.
„Пари за програма САПАРД има, реално те са в сметките. Много внимаваме да не ни набутат пак с някой договор, така че сега, когато трябва да връщаме парите, да ни запорират сметките пак“, каза още Борисов. Той бе категоричен, че е важно да покажем, че можем да разходваме парите по правилата на Европейския съюз. Бойко Борисов преряза вчера лентата на нов път Баня – автомагистрала „Тракия“ с дължина 26,336 километра. Целият проект струва 12 млн. евро, а участъкът бе построен за седем месеца. При официалното откриване Борисов пожелава по този път да няма катастрофи, бедствия и жертви, а да се ползва само за бързо придвижване на хората. Шосето бе осветено от Пловдивския митрополит Николай.
Ели Куманова

в-к Стандарт