Борисов: Между България и Турция няма нужда от партии посредници

България и Турция нямат нужда от партии-посредници, заяви премиерът Бойко Борисов след разговор на четири очи с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Срещата между двамата продължи по-дълго от предвиденото. В отговор на въпрос от турски медии за националистическа вълна срещу български турци напоследък, Борисов обясни, че това се случва, защото на някакъв етап хора от българската политика са прекалили. „Те създадоха напрежение в обществото – т.нар. обръчи от фирми, с начин на живот, който не кореспондира с разбирането дори на турската политика“, поясни българският премиер. „Това създаде условия, вместо да се гледат стратегическите проекти и интереси на двете държави, да се влиза в дебати, които ни разделят и създават напрежение“, коментира още Борисов.

„Има регламенти – партията, която е на власт, тя представлява държавата. Така е и в Турция„, категоричен бе премиерът. Той призова турската страна да ревизира част от поведението на хората, които се представят едва ли не като изразители на турската страна в България.

След няколко въпроса, свързани с обезщетенията, които се очаква Турция да изплати на т.нар. тракийски бежанци, турският премиер отговори, че в момента смесени българо-турски комисии обсъждат въпроса и, ако действително се окаже, че трябва да бъдат платени тези обезщетения, ще бъдат предприети съответните мерки. По думите на министър Божидар Димитров става дума за 20 млрд. долара. Въпросът стана особено деликатен, след като Димитров обяви в средата на януари, че този казус трябва да е условие за влизането на Турция в ЕС.

Двамата премиери са се договорили още България да предложи Пловдивската джамия да бъде включена в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, а Турция да направи същото с т.нар. Желязна църква в Истанбул. По този начин дейностите по тяхната реставрация и поддръжка ще бъдат облекчени.

На въпрос за претенциите на България да й бъде възстановена собствеността върху болницата „Евлоги Георгиев“ в Истанбул, турският министър-председател обясни, че в момента текат съдебни процеси и те ще решат този въпрос. Болницата е единия от над 50-те екзархийски имота, за които България настоява да си върне собствеността.

„Посещението на Бойко Борисов и водената от него делегация се явява ново начало в двустранните отношения“, посочи след срещата Ердоган и изрази задоволството си, че българският министър на културата – Вежди Рашидов, който е в делегацията, ще посети Истанбул тази година, когато градът участва в инициативата за Европейска културна столица.

Макар и липсващи в първоначалния състав на делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в Анкара и Истанбул, в нея се оказаха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов, депутатът от „Атака“ Калина Крумова, Касим Дал, който е и председател на групата за приятелство България – Турция, синият народен представител Йордан Бакалов. За сметка на това министърът на българите в чужбина Божидар Димитров не беше включен в състава й.

В програмата на премиера за събота в Истанбул са предвидени срещи с Вселенския патриарх Вартоломей, с валията на града Муамер Гюлер, с кмета Кадир Топбаш.