Борисов води немска “къртица” за метрото

boiko3Премиерът Бойко Борисов отива днес до Германия, за да приеме от завода в гр. Шванау „къртица“ за софийското метро. Така се нарича по-популярно специалната машина, с която се пробиват тунели под земята. С германското чудо на фирма „Херенкнехт“ ще се изгради трасето на подземната железница от надлез „Надежда“ до кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“. Участъкът се строи от турската компания „Доуш иншаат“, а като цяло вторият метродиаметър продължава до РУМ „Черни връх“. 
Тунелопробивната машина има диаметър от 9 метра и ще прокопава над 9 метра на ден, каза за „Стандарт“ от Германия шефът на метрото Стоян Братоев. „Различното от машината, с която японците копаеха между „Света Неделя“ и националния стадион, е, че тази ще прокопава тунелите едновременно в двете посоки. Освен това е нещо огромно, 1600 тона е“, обясни Братоев. След като техниката бъде приета, машината ще се разглоби и с кораб частите ще се доставят до Белене. Оттам с наземен транспорт ще се транспортира до София и ще се монтира при надлез „Надежда“, където на 14 декември 2008 г. се направи първата копка на втория метродиаметър. „През април догодина трябва да започне да копае тунелите“, допълни Братоев.
На церемонията за приемане на „къртицата“ ще присъстват още министърът на финансите на провинция Баден-Вюртемберг Вили Щехеле, който е и съпредседател на смесената комисия „България – Баден-Вюртемберг“, вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на външните работи Румяна Желева и президентът на фирма „Доуш иншаат“ Гьонюл Талу.
Ангел Богданов

в-к Стандарт