Борисов: БГ и Македония да се превърнат в развити европейски страни

boiko2-1 (2)България и Македония трябва да се превърнат в развити европейски страни. България подкрепя Македония по пътя и за членство в ЕС, заяви за македонската секция на „Дойче Веле“ българският премиер Бойко Борисов, който се надява Скопие да оцени позицията на София.

„Нашата позиция е, както се договорихме с премиера Никола Груевски, България поддържа Македония и се надяваме, че това ще бъде оценено от вашата държава“, каза той. По повод на информацията за сдържаната позиция на българското правителство, Борисов коментира: „Тези, които разпространяват подобни информации искат да влошат отношенията с Македония, но няма да успеят“. Той не коментира директно шансовете на Македония да получи дата за преговори по време на испанското председателство на ЕС, което започва от януари. „Поздравявам нашите македонски съседи, които от 19 декември ще могат да пътуват свободно в ЕС. Тогава за пръв път ще могат да почувстват разликите. Колко е по-добре да си в ЕС и в НАТО и да се развиват добросъседските отношения. Надявам се, че след 19 декември македонците ще разберат колко по-близки приятели трябва да бъдат с България“, каза Борисов. По повод отказа му да спомене съществуването на македонския език Борисов каза следното: „Всяка държава има собствени вътрешни проблеми. Аз се изразих достатъчно балансирано и с ясна позиция спрямо Македония, която бе съгласувана с президента на страната. И при Вас и при нас има хора, които се връщат в историята, но тя трябва да бъде оставена на страни.
За официална София, македонският език не е проблем. За нас единственият проблем е Македония и България да се превърнат в развити европейски държави. Не е приятно, когато виждате дупки по пътищата в Скопие и София. Акцентът е как да се подобри икономическия климат, търговията, услугите и т.н.“. Българският премиер участва в конгреса на Европейската народна партия в Бон, Германия. /БГНЕС