Борба с плевелите чрез използването на насекоми

Повече от 400 години масовите преселвания на човека са били в посока от изток на запад. При тези миграции човек, без да ще, дори без да знае, е пренесъл със себе си много видове плевели. Плевелите са растения, които растат там, където не са желани. Те повишават съществено себестойността на реколтите от културни растения и на продуктите от отглеждани домашни животни, като съперничат с полезни растения, а борбата с тях винаги, е подлагала на изпитание човешката изобретателност. В този материал ще Ви представим един по-нетипичен и нестандартен вариант за борба с плевелите – чрез насекоми.

Този метод, е много подходящ за обширни и труднодостъпни места, където, е невъзможно използването на химични средства. Идеята, е да се използват насекоми-неприятели на плевела, който искате да премахнете от насажденията.

Безспорно един от най-разпространените плевели, е Жълтия кантарион. Той лесно се разпространява и може да поникне навсякъде, без значение от типа на почвата. Преди почти един век, в Австралийската общност откриха кои насекоми са същевременно ще свършат работа и няма да причинят никакви вреди върху насажденията. Търсенето не беше лесно и то стигна чак до пределите на Англия и Южна Франция, където бяха открити два вида листноядни бръмбари – един коренопробивач и един шикалотворка, които паразитират по жълтия кантарион. Разбира се, преди да влязат в употреба, учените в Австралия и Европа направиха серия от тестове, които доказаха, че те се хранят и размножават само върху жълтия кантарион.

Видовете бръмбари, които бяха използвани за опитите – са Chrysolina hyperici{Англия} и Ch. Gemellata{Франция}. И двата вида са овални, дълги приблизително 6.5 милиметра. Елитрите им са с метален блясък, а цветът им варира от бронзово и пурпурно до синьо и зелено. След многократните тестове беше установено, че френският се размножава много по-бързо от английския, тъй като първия се размножава веднага след есенните дъждове, докато втория реагира доста по-бавно, което пък не позволява на ларвите да завършат развитието си, защото настъпва сухия сезон и втърдената почва, е неподходяща за метаморфозата на ларвите и какавидите.