Болест или начин на живот?

„Няма нищо по-лесно от това, да се откажете от цигарите. Самият аз успях вече 137 пъти.“ Този цитат се приписва на Марк Твен. Онова, което американският писател изразява в хумористична форма, за мнозина е болезнен опит.

За едни тютюнопушенето е вреден навик, за други – наслада. Повечето „върли“ пушачи в Германия искат да се откажат от цигарите, но повечето не успяват. Напразни са усилията им трайно да се откажат от цигарите, макар много добре да знаят и чувстват отрицателните последици на никотина върху здравето им.

Болестно пристрастяване

Според едни тютюнопушенето е зависимост – пушачът е пристрастен към цигарите, както алкохоликът към ракията; според други тютюнопушенето е наслада, социално поведение и стил на живот. Лекарите също не са на едно мнение. Ново изследване на учени от Хайделберг подчертава обаче болестния характер на тютюнопушенето. Те са провели анкета с близо 10 000 души, на възраст между 50 и 74 години. Констатирали са, че пушачите сред анкетираните страдат от обусловени от тютюнопушенето заболявания.

Отказването от цигарите е трудно. 76% от 1 528 пушачи споделят, че поне веднъж са се опитали да се откажат от цигарите, 55% са се опитвали многократно. 30% от пушачите много биха искали да намалят цигарите, а 59% – завинаги да се откажат от тях. Само 11% не смятат, че трябва да променят навика си.

Генетично предразположение

От психологическа, както и от невробиологична гледна точка съществуват паралели между зависимостта от цигарите и зависимостта от наркотици, алкохол или пък лекарства, подчертава психиатърката Анил Батра от университета в Тюбинген. Резултатите от изследвания показват, че консумацията на цигари води до промени в никотинните рецептори в мозъка. За доказано се смята също, че съществува и генетично предразположение към тютюнопушенето.

Заключението, което може да се направи, е, че тютюнопушенето е болестно пристрастяване, а не стил на живот. Офицалното признаване на зависимостта от никотина като болест би имало определени последици – между другото върху предписването на лекарски и психотерапевтични услуги, както и заплащането от здравните каси на разноските за медикаменти, които улесняват отказването от цигарата и лулата./Deutsche Welle/