Бойко при Обама след Нова година

usa„Аз лично ще подкрепям усилията България да влезе в програмата за пътуване без визи“. Така US държавният секретар Хилари Клинтън отговори вчера във Вашингтон на въпрос на „Стандарт“ какви са шансовете на България да влезе в програмата за безвизови пътувания до края на 2010 г. Дипломат номер едно на САЩ каза това, след като прие в Държавния департамент външната ни министърка Румяна Желева. „Оценяваме България като добър партньор, но критериите за програмата за безвизово пътуване до САЩ се определят от Конгреса и трябва да се изпълняват от всички страни“, добави обаче Хилари. По думите й с Желева са дискутирали въпроса за визите и „българската министърка беше много активна“.
Клинтън приветства усилията на българското правителство в борбата с корупцията и усилията да се търси отговорност и да се прекрати безнаказаността на държавни служители, както и за повече прозрачност в енергийния сектор. От своя страна Желева е информирала за напредъка в тази област за първите 100 дни на кабинета на Бойко Борисов. „Приветствах усилията на България за изкореняване на корупцията“, отбеляза Хилари и добави, че по време на разговора си с шефката на българската външна политика са разговаряли по въпроси, свързани с укрепването на стратегическото партньорство между САЩ и България, в това число и в търговско-икономическата сфера. Клинтън оцени високо приноса на България в Афганистан и благодари за приятелството на българския народ.
Срещата с държавния секретар Хилари Клинтън е знакова и ще потвърди стратегическото партньорство между България и САЩ, каза по-рано Желева пред българската общност във Вашингтон. Временно управляващият посолството ни в САЩ Тихомир Стойчев от своя страна пък каза, че се работи за организиране на визита на премиера Бойко Борисов зад океана в началото на следващата година.
Пред сънародниците ни, събрали се в неделната вечер в българското посолство, Желева заяви, че именно в потвърждение на това, че двете страни са стратегически партньори, България би искала да постави въпроса за визите. Както и че ще го прави за в бъдеще нееднократно. Желева увери още, че новият кабинет иска да продължи да развива партньорството със САЩ. Според Тихомир Стойчев фактът, че срещата с Хилари Клинтън е била организирана и договорена в много кратки срокове, е показателен за отношенията между двете страни.

в-к Стандарт