Бойко: Депутати и жени не връщам

boiko2-1 (1)„Съжалявам, че трябва да бъда намесен. Утре някой може да поиска да се разведе и да дойде да ми каже да му върна жената“. Така премиерът Бойко Борисов коментира ултиматума, който лидерът на РЗС Яне Янев му постави – до 9 ч в сряда групата на „Ред, законност и справедливост“ в парламента да бъде възстановена. 
Напрежението между ГЕРБ и РЗС пламна в петък, след като депутатът Марио Тагарински се отлъчи от хората на Яне Янев в Народното събрание. С напускането си той на практика заплаши да лиши вече бившите си колеги от всички полагащи им се привилегии. 
„Който ме познава – думата ултиматум при мене не върви. Толкоз“, отсече още Борисов. На въпрос дали би подкрепил исканията на РЗС, Генерала отговори, че това зависи от всички групи в парламента – не само от него или от ГЕРБ. Премиерът поясни, че действително в неделя се е чул с Яне Янев. С мен има диалог, но има прекомерно големи очаквания. Какво очакват от мен сега – да тръгна и един по един всеки депутат, който тръгне да бяга от група, да го връщам обратно?! Съжалявам, че така се поставят нещата. Освен да извадя един депутат от ГЕРБ и да го пратя в групата на РЗС. А то по правилник не може и това да стане, каза още Бойко Борисов. 
Малко по-рано вчера РЗС постави ултиматума на премиера – ако до 9 ч в сряда групата им не бъде възстановена, те ще предприемат „организирани действия“ за съпротива. „РЗС има потенциал да проведе тежка контраатака срещу всеки, който иска да ни спре. Едва удържаме нашите структури в страната да не дойдат в София“, обяви на извънредна пресконференция лидерът Яне Янев. Брифингът обаче бе прекъснат, тъй като премиерът звънна на Янев по мобилния телефон. Лидерът на РЗС проведе 6-минутен разговор с Борисов. И остави журналистите да чуят репликите му: „Да, добре“, „Това са пълни глупости, ние имаме документи“ и „Ще направим този анонс, както се разбрахме“. След това Янев разясни, че час по-рано се е срещнал с премиера и му поставил „ребром въпроса“ дали ГЕРБ са организирали сценария с напускането на Тагарински. И въпреки че Борисов е бил „много дружелюбен, учтив и приятелски настроен“ и дал знак, че е добронамерен към РЗС, до този момент ГЕРБ остава главният заподозрян за разтуряне на парламентарната група на РЗС, подчерта Янев. „Ние не искаме Марио Тагарински, искаме си групата и мандата“, обяви и зам.-шефът на партията Димитър Абаджиев. Той пое отговорността за вкарването на Тагарински в листите. РЗС формира нова контактна група начело с Атанас Семов, която ще се опита тет-а-тет да разбере какви са мотивите на депутата беглец и да го убеди или да се върне при Янев, или да напусне парламента. 
Теодора Йолчева
Милена Минчева

в-к Стандарт