Бойко Борисов: Ще положим максимални усилия за спасяването на Дунав мост II

Правителствата на България и Румъния ще положат максимални усилия за спасяването на проекта Дунав мост II и удължаване с година на срока за финансиране по ИСПА, заявиха премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Емил Бок след като провериха във Видин строителните работи на инфраструктурното съоръжение. Двамата разгледаха извършените до момента дейности и подчертаха, че не са доволни от темпа на работа и това, което виждат, не им харесва.

Правени са първи копки без да се спазват графици и срокове. Ако двамата с румънския ми колега не се намесим, вторият мост на р. Дунав при Видин-Калафат ще е провален проект, категоричен е министър-председателят Бойко Борисов. Имаме воля, желание и ще вложим всичките си усилия за реализацията на обекта. Ще помолим Брюксел за удължаване на срока, за да се възползваме от средствата, които са ни предоставени, и от европейската солидарност за този регион, посочи още той. Премиерът подчерта, че въпреки видяното е оптимист и се надява, че двете страни ще успеят да убедят Брюксел. Много е тежко да отидеш и да кажеш нашите държави са били несериозни, безотговорни, мързеливи и са направили така, че сроковете да не се изпълняват и заради това сега може да се наложи да върнем парите, каза Бойко Борисов.

Българският премиер благодари на румънския си колега и неговите министри за доброто сътрудничество. Двете страни не хитруваме и сме убедени, че заедно можем да постигнем добър резултат, който да е от взаимна полза, изтъкна още той.

Според министър-председателя Емил Бок с политически усилия европейските средства за Дунав мост II може да бъдат спасени. «През следващата една година строителите ще ни виждат много често, защото, който си мисли, че имаме време за губене, се лъже. Ако не се направи това, което сме решили, ще преминем към санкции – финансови и политически. Целта ни е през юни 2011 г. мостът да е готов, подчерта румънският премиер.

Общата стойност на втория мост на река Дунав е 225,8 млн. евро. От тях 70 млн. евро са от програма ИСПА на Европейския съюз, 60,76 млн. евро са национално съфинансиране, 88 млн. евро са заем от ЕИБ и KfW, а 7,045 млн. евро са безвъзмездна помощ от KfW и AFD. Изпълнител е испанската фирма FCC Construccion.

С построяването на Видин-Калафат ще се отпуши трансевропейски коридор №4 и пристанището в Солун ще се свърже с Видин и Централна Европа. С втория мост над р. Дунав ще се ускори развитието на коридора като част от общата европейска транспортна мрежа.