Бойко Борисов: целта на здравната реформа не е икономия на средства

Целта на реформата в здравеопазването е да се осигури качествено лечение и медицинска помощ на всеки български гражданин, а не да се правят икономии. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с представители на държавните, общинските и частните болници в страната.

Лечебните заведения, които в момента не могат да отговорят на критериите за сключване на договор с Националната здравноосигурителна каса, ще получат известна отсрочка, каза премиерът. Буферният срок ще продължи до момента когато болниците изпълнят критериите. Той ще важи за лечебните заведения, които се намират в труднодостъпни региони или са на голямо отстояние от други болници, не разполагат с необходимия кадрови ресур или техническа база. Целта е така да направим реформата, че нито един човек да не пострада. Въпросът е да спре източването на средства и в същото време да се осигури максимално добро здравеопазване, каза премиерът. Той допълни, че при небходимост Министерският съвет ще

предложи на Народното събрание да отблокира 350-400 млн. лева от резерва на здравната каса. Според вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков тези средства могат да бъдат осигурени и от допълнителните приходи в Националната агенция по приходите.

Занапред подобни срещи ще бъдат организирани всеки месец. Тяхната цел ще бъде всяко лечебно заведение или спешен център, които имат затруднения с изпълнението на поставените критерии за работа, да може да изложи проблемите си и съответно да бъдат намерени адекватни решения за справяне със ситуацията.