БОЙКО БОРИСОВ: ХЕРМАН ВАН РОМПОЙ Е ДОБЪР ИЗБОР ЗА ЕС И ЗА БЪЛГАРИЯ

Белгийският премиер беше и българската кандидатура за председател на Европейския съюз

Правителствените и държавните ръководители на държавите-членки на Европейския съюз избраха белгийския премиер Херман ван Ромпой за първия председател на ЕС – длъжност, въведена с Лисабонския договор. „Това е добър избор за ЕС и за България”, коментира министър-председателят Бойко Борисов, който участва в извънредния Европейски съвет в Брюксел тази вечер. Той припомни, че кандидатурата на Ван Ромпой, когото оцени като отличен дипломат, политик и приятел на страната ни, беше тази, зад която България застана.

Премиерът Борисов съобщи, че Херман ван Ромпой е потвърдил, че ще посети страната ни на 14 декември, стига новата длъжност да му позволи това.

Българският министър-председател изрази задоволство и от избора на сегашния еврокомисар по търговията Катрин Аштън за върховен представител по външната политика. Той посочи, че г-жа Аштън познава страната ни, тъй като в качеството си на заместник-министър на вътрешните работи преди години е посещавала България.

Неочаквано бързото приключване на днешната среща на върха на ЕС премиерът Борисов обясни с отговорното отношение към общите проблеми. Съжалявам, че няма как всички лидери на партии в България да бъдат тук, дори само да гледат и да слушат – ще разберем колко сме далеч от истинската демокрация, каза той. „Как се изслушват, как се разсъждава надпартийно, като в същото време се разсъждава и партийно – ето, от Европейската народна партия се излъчва президент, от социалистите – външен министър. Така че имаме да се учим“, е мнението на Бойко Борисов.

Той информира присъстващите в Брюксел български журналисти за тревогата, изразена от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, че новият колегиум няма да бъде сформиран преди февруари 2010 г. Причината за това е, че три страни все още не са представили своите кандидатури за еврокомисари.

Премиерът Бойко Борисов изрази специалната си благодарност към председателя на ЕК и еврокомисаря по здравеопазването Андрула Василиу за оказаната своевременна помощ на България при осигуряването на антивирусни средства за грипния вирус А(H1N1). „В отговор на нашата молба за помощ към ЕК страната ни получи предложения за предоставяне на антивирусни препарати от Австрия, Великобритания и Европейското бюро на СЗО. Смятам, че това е пример за солидарност и сътрудничество между страните-членки на ЕС“, категоричен е министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че се надява този дух на приятелство и взаимна помощ да продължи да съществува и занапред между държавите от Европейския съюз.