Бойко Борисов се срещна с председателите на фондация „Искам бебе”

boyko borisovМинистър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателите на фондация  „Искам бебе” – Радина Велчева и на сдружение „Зачатие” – Анна Зашевa. Тема на разговора беше Фонд „Ин витро”. „Няма по-добра инвестиция от това да се раждат повече българчета, затова сме длъжни да осигурим пари за процедурата ин витро при бездетните двойки. Безплодието е едновременно демографски и социален проблем. Важно е правителството да изготви стратегия, за да могат да се лекуват тези хора.”, категоричен е премиерът.

За фонда е отделена само половината от обещаната от предишното правителство сума. Въпреки това за тази година са осигурени още 8.2 млн. лв. и те ще бъдат предоставени от нашето правителство на двойките, които имат такъв проблем, каза министърът на финансите Симеон Дянков.

”През 2010 г. средствата ще се отпускат целево всеки месец. Общо около 160 хил. Семейства имат проблем със стерилитета. Средно на месец около 400 жени правят опити да забременеят по изкуствен път. Това означава, че ще бъдат нужни около 2 млн. лв. на месец, а като прибавим и необходимите средства за изследванията, правителството ще отпусне нужните за фонда 12 млн. лв. за 6 месеца, което прави 24 млн. за 2010 година.”, увери министър-председателят Борисов.9309.jpg

Той разпореди министър Божидар Нанев и председателите на организациите Радина Велчева и Анна Зашевa да следят използването по предназначение на отпуснатите пари за процедури ин витро.
В срещата участваха  още вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев и д-р Георги Стаменов – акушер-гинеколог в клиника, която работи с Фонд „Ин витро”.