Бойко Борисов: Процедурата за даряване на органи трябва да бъде облекчена

Процедурата за даряване на органи трябва да бъде облекчена, ако изрично не е изразена воля за отказ. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който символично включи дарените от телевизия ПРО БГ нови два апарата за хемодиализа на Специализираната болница за активно лечение по детски болести. Премиерът допълни, че разговори на тази тема са проведени и с президента Георги Първанов.

Аз бих дарил органите си и моето лично мнение е, че ако повече хора разсъждават по този начин, донорите в България могат да се увеличат с пъти, каза премиерът. Той се ангажира след Нова година, съвместно с Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантациите, болниците, пациентските организации и медиите, да започне активна кампания в подкрепа на донорството.

Само от края на юли месец имаме четири пъти повече донорски ситуации, четири пъти повече трансплантирани пациенти, отколкото досега са извършвани през годините, каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Създали сме организация, заедно с Изпълнителната агенция по трансплантации, така че да могат да се осигурят 48 донорски бази в страната, за да можем да се доближим до европейските успехи и изисквания за трансплантиране на органи и по-специално на бъбреци, допълни министър Нанев.

Дарението на дори само два или три апарата за хемодиализа е изключително важно за няколко съдби, каза още премиерът. Придобиването на тези апарати наистина ще помогне за лечението на различни състояния в детската възраст, ще даде възможност и за по-продължително хемодиализно лечение за тези с хронична бъбречна недостатъчност, за тези, които  се нуждаят от трансплантации, каза министърът на здравеопазването.

Премиерът Бойко Борисов обясни още, че подписването на Национален рамков договор за първи път от 2006г. насам дава спокойствие и възможност за реализиране на реформата в здравеопазването. Постепенно започва да се случва това, което желаят и пациентите и лекарите, съобщи министър-председателя