Бойко Борисов: Правим ревизия на сключените договори във всички министерства

Необходима е цялостна реорганизация на работата в министерствата, съобщи министър-председателят Бойко Борисов след среща с директори на дирекции, експерти и министри от различните ведомства. Проведените разговори имат за цел да се установят нарушенията при подписването на договори, без обезпечение, както и на сключването на допълнителни анекси към тях. Така, както са конструирани в момента министерствата и начинът по който работят,  е неприемлив, каза премиерът Бойко Борисов. По време на разговорите експертите са обяснили, че всички дирекции издават становища по конкретните договори, без обаче да проучат детайлите и информацията, изпратени от останалите специалисти в съответното ведомство.

Според министър-председателя Бойко Борисов много от проблемите са възникнали до голяма степен заради сгрешени модели по които работят в отделните сектори. Такъв пример са болниците, превърнати в търговски дружества, които по закон сами могат да определят обществените поръчки и всички свои разходи, без да уведомяват  ресорното министерство. Експертите са подали писмено конкретни имена на висшестоящи лица, които са ги принуждавали да подписват документите, каза още премиерът.

Към момента има договори, които вече са изпълнени и сега трябва да бъдат изплатени. Към изпълнителите са преведени авансово суми в размер на 1/10 или 1/20 от цената, но натрупаните падежи и окончателни плащания трябва да бъдат извършени сега, поясни министър-председателят. Той увери, че всички подадени от специалистите писмено имена и обяснения по конкретните случаи ще бъдат предадени на прокуратурата. Говорил съм с  главния прокурор Борис Велчев и тези хора ще станат свидетели по вече заведените преписки срещу министри от предишния кабинет.