Бойко Борисов: По-положителен доклад на Европейската комисия за България досега не е имало

„По-положителен доклад досега не е имало. Аз го приемам с всички констатации и забележки. В него ясно се казва, че има политическа воля и че мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат.” Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод разпространения днес от ЕК междинен доклад за България по механизма за проверка и сътрудничество. По думите на министър-председателя в доклада е отбелязано, че прокуратурата работи по нов начин и постига резултати. Той обаче отправи упрек към съдебната система в България и препоръча спешно да бъде съставен план, с който тя да се реформира. По думите му партиите от Тройната коалиция и президентът трябва да отговарят за критиките на Европа към нея.

„Съдебната система е абсолютно независим орган, ние няма как да се координираме, нито да влияем на действията й. Работата на прокуратурата е коренно различна, но в България няма обективност при оценяването на успехите и неуспехите. Затова аз, за разлика от румънския премиер, който се обяви за премахването на мониторинговия доклад, искам да ме оценяват. Само така може да бъде показан верният път на народа”, подчерта премиерът Борисов.

„Гарантирам, че до година и половина България ще стане уважавана в  Брюксел и изобщо в Европа страна. Мисля, че за този период ще успея да измъкна държавата от блатото, но за целта е нужно да работим много усилено през това време”, заяви премиерът. „Реформите не ги правим, за да се харесаме на някого в ЕС, а ги предприемаме, защото са нужни на България”, допълни министърът на външните работи Николай Младенов. „Този механизъм обаче не работи без политическа воля, а ние я имаме”, подчерта още той.

По-късно в телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов благодари на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за обективния доклад на комисията за България. Премиерът се ангажира правителството да направи всичко възможно отразените в документа констатации да намерят своето решение до следващия мониторингов доклад през юли т.г. Бойко Борисов използва повода да честити рождения ден на г-н Барозу и да му пожелае здраве и нови успехи.

Министър-председателят е на официално посещение в Държавата Катар. Утре премиерът и водената от него делегация ще отпътуват за Кувейт, където са предвидени срещи на българския правителствен ръководител и министрите с емира, принца и министър-председателя на държавата.