БОЙКО БОРИСОВ: ПЕТРОЛОПРОВОДЪТ БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС Е ПРОБЛЕМ ЗА ЕКОЛОГИЯТА НА РЕГИОНА

boiko2-1 (1)„Позицията на нашето правителство по отношение на проекта Бургас-Александруполис е ясна – договорът не е изгоден за България и е проблем за екологията на региона”. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като взе участие в официалната церемония по пренасянето на частица от Светия Кръст Господен на Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Бургас. Той обяви, че сключеният договор по проекта до няколко дни ще бъде публикуван на интернет страницата на Министерски съвет. „Така ще може всеки да види, че в него действително няма клаузи, които позволяват на някоя от страните участнички по договора да се оттегля”, допълни г-н Борисов и уточни, че преговорите с Гърция и Русия продължават и в момента.

„За съжаление, договорът за Бургас-Александруполис е подписан от предишното правителство така, че да постави България в неизгодна позиция. За другите две държави той е много важен, но нашата страна е просто един път, през който преминава петролопроводът. Погрешно този проект е наричан енергиен, защото на практика той е инфраструктурен”, уточни министър-председателят. По думите му, когато е подписван договорът по него, не са защитени българските интереси.

Премиерът Бойко Борисов предаде частица от Светия Кръст и частица от мощите на Свети Андрей Първозваний на Сливенския митрополит Йоаникий пред храм „Св. св. Кирил и Методий” в Бургас. В церемонията участваха и министрите Божидар Димитров и Свилен Нейков. Министър-председателят донесе светите реликви за празника на морския град в деня на Свети Николай Чудотворец. Късчето от кръста, на който е разпънат Христос, е дарение от Националният исторически музей. Частицата беше донесена в мощехранилница от сребро и позлата. Тя ще остане в църквата „Св. св. Кирил и Методий”, която ще е отворена денонощно за богомолци.

„Ангажиментите, които правителство е поело към Бургас, ще бъдат изпълнени”, увери премиерът присъстващите на церемонията пред храма. Той допълни, че средствата за изграждането на пътния възел Бургас-Созопол-Средец са вече осигурени. Финансирането ще бъде чрез държавен инвестиционен заем по линия на Европейската инвестиционна банка. До момента 8 млн. евро са отпуснати от нея, държавата ще осигури още 7 млн. евро.

Бойко Борисов обяви още, че чрез бюджета на дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет ще се финансира и довършването на строежа на църковния комплекс „Св. Николай Чудотворец” в бургаския комплекс „Меден рудник”. В момента от дарения за него са събрани над 50 хил. лева.

По време на посещението си в морския град министър-председателят разгледа и новата спортна зала в същия жилищен квартал. „В Бургас ще бъде изградено ново спортно училище, в което държавата ще вложи 10 млн. лева. Надявам се по-бързо да излезем от кризата, за да може да стартираме строежа му,” заяви премиерът. Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков допълни, че проектът за учебното заведение вече е готов, предстои изграждане на две спортни зали и два плувни басейна в морския град.

Бойко Борисов поздрави жителите на Бургас по случай Никулден, който е празник и на града. Той пожела здраве на всички, които празнуват на тази дата. „Когато потъна нашият кораб и се издавиха моряците, един оцеля и в джоба му имаше икона на Свети Никола“, припомни  премиерът. „За някой това може да е случайно, но за мен не е. Нека да си почитаме празниците“, призова министър-председателят.