БОЙКО БОРИСОВ: ОКОЛО 180 МЛН. ЛВ. СВЕЖИ ПАРИ ВЛИЗАТ В ДЪРЖАВАТА ПО ПРОГРАМА ФАР

Решението на Европейската комисия за размразяване на средствата е силен политически тласък за правителството, заяви премиерът

Около 180 млн. лв. свежи пари влизат в държавата по програма ФАР, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по повод решението на Европейската комисия да размрази част от плащанията по предприсъеднителната програма на ЕС. Според него в условията на световна криза възстановяването на европейските средства е изключително силен политически тласък за правителството и е много сериозен знак към България.

Преди две години страната ни бе санкционирана заради некадърното управление и бяхме лишени от възможността да получим 323 млн. евро по европейската програма, припомни премиерът. Днес той е получил писмо от комисаря по разширяването Оли Рен, в което се посочва, че като резултат от конструктивния диалог, установен между комисията и българските власти, и постигнатия напредък от двете изпълнителни агенции по ФАР – в министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството, се вдига мярката за временно спиране на плащанията. Това са оценките, които интересуват мен и българските граждани, защото в държавата влизат свежи пари и решението има изключително силен политически тласък за правителството. Освен парите вече получаваме и финансово одобрение. На предишните им ги спираха, а на нас ни ги пускат, заяви министър-председателят Борисов.

Директорът на дирекция „Национален фонд” в Министерството на финансите Силвия Инджова обясни, че България се е отказала от 39 млн. евро, за да получи свежия финансов ресурс. От тях 19 млн. евро са за „Централното звено за финансиране и договаряне” в МФ, а 20 млн. евро – за МРРБ, уточни тя.