БОЙКО БОРИСОВ: НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ГАРАНТИРАМЕ БЕЗОПАСНОСТТА НА ХОРАТА ПО ВРЕМЕ НА КРЪГА ОТ СВЕТОВНИЯ РАЛИ ШАМПИОНАТ

„Най-важното за нас е да гарантираме пълната безопасност на хората по време на кръга от Световния рали шампионат през следващата година. България може да намали за една година поне с 20% инцидентите по пътищата.” Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод. Това е първото международно посещение на г-н Тод след изборите за ръководител на федерацията на 23 октомври тази година. Визитата му в страната ни е във връзка с предстоящото състезание на 11 юни 2010 г. в Боровец. Премиерът Борисов е приел да бъде председател на Организационния комитет на кръга от ралито.

„ФИА подкрепя глобалната инициатива за безопасност по пътищата и България може да вземе реално участие в нея още на това рали”, заяви Жан Тод. По думите на министър-председателя над 1000 души годишно загиват в автомобилни катастрофи, а повече от 10000 остават инвалиди за цял живот. Премиерът заяви, че ще инициира промени в Закона за движение по пътищата, които да гарантират безопасността на гражданите не само в рамките на състезания, но и изобщо.

По време на срещата беше дискутиран и въпросът за изграждане на писта за Формула 1 в България. Жан Тод изрази становище относно инвестицията на страната ни. По думите му България може да участва по два начина – чрез екип и чрез трасе, което да предостави за състезанията. „Възможността за създаване на тим, който да участва във Формула 1 е изключена поне на този етап”, заяви премиерът Борисов. По отношение на пистата Жан Тод информира, че за изграждането й ще са необходими между 150 и 200 млн. евро. Едновременно с това страната ни ще трябва да сключи договор с притежателите на правата на Ф1, който е период между 5 и 10 години, на стойност 25-30 млн. долара годишно. „Страната Ви трябва да има безупречна инфраструктура, а пистата – да се използва целогодишно, за да се възвърнат инвестициите”, посъветва г-н Тод. По думите му във ФИА има фондации, които биха могли да помогнат финансово и разговорът на тази тема ще бъде продължен.

Жан Тод пожела безопасно шофиране по всички български пътища и сподели, че чувства страната ни като приятелска.