Бойко Борисов: Много усилия вложих, за да бъдат пуснати камионите на границата

Аз като премиер направих всичко възможно, каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти във връзка с блокадата на българо-гръцката граница, предаде репортер Агенция „Фокус”. „Мисля, че 200-300 наши шофьори заслужаваха да застана зад тях в този момент”, каза Борисов по повод посещението си на ГКПП „Кулата” – „Промахон”.
„Обясних им на гръцките фермери, че изобщо не се меся в техните протести – дали са справедливи или не, но ние не заслушваме това, което ни се случва”, каза премиерът и благодари на протестиращите, че са пуснали колоните от събрали се камиони вчера.
Запитан дали не е постъпил недипломатично като е отишъл да се срещне с протестиращите, Борисов каза, че е щяло да бъде недипломатически ход, ако го е направил на своя глава. Преди да се срещне с тях той е разговарял с премира на Гърция и председателя на партия „Нова демокрация”. „Вчера преди да поканя фермерите на българска територия 30 минути, разговарях с г-н Папандреу и му обясних, че колоната в България няма край. Това са заложници реално за мен. С негово съгласие, санкция – не за негова сметка, отпушихме колоната”, каза той.
Борисов припомни, че вече е задействана процедурата срещу Гърция в съда в Люксембург. „Вчера им обясних на техните фермери, че това, че ни правят заложници, започва всеки ден да генерира и то в прогресия загубите, които търпим и гръцката страна ще ги плати, защото ние нямаме никаква вина и аз не се съмнявам в това, което ще бъде отсъдено”, обясни премиерът.
„Много усилия вложих, за да бъдат пуснати камионите”, допълни още той.
Премиерът закри третото поред издание на турнира по футбол за купата на Димитър Пенев, който е за деца, родени през 1995 г./агенция Фокус/