Бойко Борисов: Коалиционният партньор на ГЕРБ е Европейската народна партия

„Правителството на ГЕРБ управлява самостоятелно страната. Ние нямаме лоби в Европа, единственото, на което можем да разчитаме, е приятелството и подкрепата на Европейската народна партия. Тя е нашият коалиционен партньор.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в словото, което произнесе по време на конференцията „Българският пример в борбата с организираната престъпност и корупцията в Европа”. Премиерът подчерта, че при ситуацията, в която се намира страната ни, разчита много на помощта на ЕНП при усвояването на повече средства от европейските фондове, които се явяват единствен източник на финансиране при сегашния дефицит в бюджета на страната. „С назначавано на министър по европейските средства, което се подкрепя от ЕНП, процесът на усвояване на тези пари ще бъде много по-бърз и прозрачен, заяви министър-председателят. „За наше съжаление публичните разходи, които държавата е поела преди нас, са огромни, толкова катастрофални, така безсмислено е плащано, че в момента нямамe голям избор”, допълни г-н Борисов.

„Гордея се, че преди една година подкрепих толкова твърдо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на визитата ми в България. Държа да отбележа, че промяната, която настъпи, е много положителна, благодарение на общите усилия на целия Ви екип, г-н премиер”, заяви в своето слово председателят на ЕНП Вилфред Мартенс. „За тези 6-7 месеца, докато другите държави се борят с кризата, вашата държава едновременно с това постигна доста положително ниво на финансова стабилност. Както държавата, така и цялото общество се присъединиха към усилията на правителството срещу организираната престъпност и корупцията. Това е истинска война и аз се радвам, че правителството започна наказателно преследване на корупцията по високите етажи”, подчерта г-н Мартенс. Той изрази увереност, че положителните промени, които се случиха в България, ще доведат до други положителни промени, които ще допринесат до една продължителна политическа стабилност и просперитет и това, което е най-важно – вашето влизане в Шенген и в Еврозоната. „Ние сме с вас и ви подкрепяме безрезервно”, подчерта председателят на ЕНП.

„Бях убеден, че Бойко Борисов и неговият екип ще вземат правилните действия за България. Имам едно ясно послание към вас – ЕНП няма да изостави правителството”, заяви генералният секретар на партията Антонио Лопес.