Бойко Борисов и Вежди Рашидов дадоха старт на първия етап от изграждането на съвременен музеен център

Днес премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов дадоха старт на първия етап от изграждането на Съвременен музеен център в София.
„Инвестирането в подобни проекти по време на криза носи за България възвръщаемост на вложените средства, защото един такъв музей в световен мащаб се посещава от около 40 000 души.” Това заяви премиерът Бойко Борисов след като даде старт на първия етап от изграждането на Съвременен музеен център в сградите на кв. 500 в София, заедно с министър Вежди Рашидов. За фонда на бъдещия български музей министър-председателят Борисов и министър Вежди Рашидов подариха три оригинални творби на Марк Шагал, Пикасо и Салвадор Дали.
Новият български „Лувър” ще бъде разположен на обща площ от 23 000 кв. м. Проектът предвижда зали за съхраняване и излагане на произведения на културата. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, фондохранилища и реставрационни ателиета. Вътрешният двор на кв. 500 ще се преустрои в скулптурен център.
„Изпълнението на проекта ще струва 25 милиона лева. На този етап е осигурено финансиране по ОП „Регионално развитие” за част от обекта в размер на 2,5 милиона лева”, подчерта премиерът Бойко Борисов.
Кв. 500 включва комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. „В. Левски” и улиците „Московска”, „19 февруари” и „Оборище”. Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените през миналата година нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.