Бойко Борисов: Дългосрочните интереси на България в Дунавския регион са свързани с развитието на транспортната и енергийна инфраструктура

Дългосрочните интереси на България в Дунавския регион са свързани с изграждането и модернизирането на транспортната и енергийната инфраструктура, опазването на околната среда, развитието на изследванията и технологиите, туризма и културното сътрудничество. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в конференцията на държавите, заинтересовани от развитието на Дунавския басейн. Форумът се проведе в Будапеща няколко часа преди Срещата на върха за Дунавската стратегия на Европейския съюз.

Българският премиер подчерта, че голямото разнообразие в макрорегиона е силно предизвикателство пред изготвянето на обща стратегия и е важна стъпка към прилагането на единен подход за съвместно решаване на проблемите. „Всички страни от поречието на Дунав трябва заедно да очертаят и работят за икономическия просперитет на региона, за развитието на трудовите пазари и научно-изследователските партньорства”, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той изтъкна необходимостта от дефинирането на конкретни цели, като най-важни, според него, са доброто управление, постигането на конкурентоспособност и икономически растеж чрез „отключване” на потенциала за развитие.

Премиерът посочи, че при разработването на Дунавската стратегия България ще се ръководи от разбирането, че тя не е еднократен акт, а процес на стратегическо планиране, изпълнение, наблюдение и оценка. Нашата страна ще работи за постигането на интегрален характер на документа, който да обхваща разнообразни области на действие и да бъде фокусиран върху основни приоритети със стратегическо значение за развитието на макрорегиона. Друг принцип при разработването на Стратегията, за който България ще настоява, е постигането на диалог между всички заинтересовани институции и социално-икономически партньори.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов проведе работна закуска с председателя на унгарската партия ФИДЕС Виктор Орбан. Двамата политици бяха единодушни, че сътрудничеството между ГЕРБ и ФИДЕС ще се задълбочи в рамките на Европейската народна партия.

Премиерът Борисов пожела успех на Виктор Орбан на предстоящите парламентарни избори през април и изрази очакванията си, че отношенията между двете страни ще продължат да се развиват все така успешно и по време на мандата на новото правителство на Унгария.

Най-важното за политиката е близкият контакт с хората и прозрачното управление, а българският премиер е добър пример за всичко това. Той е силна личност с характер, изтъкна Виктор Орбан.