Бойко Борисов: Всеки един от достойните българи със своята лична история е извършил достатъчно голяма добрина

Радвам се, че има такива доблестни хора. Всеки един от достойните българи със своята лична история е извършил достатъчно вълнуваща добрина. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на церемонията по награждаване на „Достойните българи”. Той връчи голямата награда „Златен ритон“ на Димитър Димитров – младши полицейски инспектор от село Чарган, град Ямбол. Той е тежко ранен, но успява да спаси живота на две жени.  Докато охранява събора на Бакаджиците, неуправляем автобус прегазва хора. Загиват 16 души.

Премиерът Бойко Борисов награди и 14 – годишния Виктор Неделчев от дома за деца без родители в село Крушуна. Момчето получава стипендия за изключително благородна постъпка. Макар сам да е в нужда, той връща немалка сума случайно намерени пари.

Макар сам да е в нужда, той връща немалка сума случайно намерени пари.

Постъпки на добрина – за едни малки, но за други – достатъчно големи, дават сила, морал и подвиг за нацията, затова от името на цялото правителство на всички присъстващи министри тук, благодаря за вашата инициатива, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Организатори на събитието са Венелина Гочева, главен редактор на вестник 24 часа“ и генералният директор на Българската национална телевизия Уляна Пръмова.

Тази година за осми пореден път по традиция са отличени хората, които са направили добрина и тези, които са ги номинирали, за да не остане незабелязана проявата на човещина. Сред достойните българи тази година са Тихомир Ганов – баща на 8-годишната Александра от Берковица. Той номинира Петя Генова и Иво Панов – инициатори на кампанията за набиране на средства за лечението на дъщеричката му. Адриан Симеонов от Кирковско, който номинира бизнесмена Владимир Иванов за това, че е помогнал да бъде спасен животът му, като мобилизира 200 души, за да му дарят кръв. Виолета Станчева –  директор на дома за деца без родители в ловешкото село Крушуна отличава 14-годишния Виктор Неделчев. Той намира 200 лева  в джоба на подареното му сако и веднага ги връща. Емил Башев –  кмет на смолянското село Арда, който номинира д-р Алекси Деянов за неговата всеотдайност към пациентите му. Йорданка Дюлгерова –  директор на смолянското основно училище „Юри Гагарин“. Тя  отличава 12-годишния Николай Мишев, който намира и връща на собственика им масивни златни бижута.