Бойко Борисов: Високите оценки, които получаваме от международните партньори, ще привлекат нови инвестиции в България

Високите оценки, които получаваме от международните партньори, ще привлекат нови инвестиции в България, заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на Шестия национален иновационен форум. Темата тази година е „Наука, технологично развитие и иновации: политика за растеж и развитие през следващото десетилетие”. Негови съорганизатори са фондация „Приложни изследвания и комуникации”, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, представителството на Световната банка у нас и Enterprise Europe Network, която е най-голямата информационно-консултантска мрежа за малки и средни предприятия в Европа.

Пред участниците във форума премиерът Борисов посочи, че след отблокирането на средствата от ЕС се надява в следващите месеци доста международни компании да предпочетат България за реализиране на инвестиционните си програми и по този начин в икономиката на страната да бъдат вложени между 200 и 300 млн. долара. Според министър-председателя друг стимул за бизнеса е добрата данъчна среда и високата оценка, която държавата получава от международните финансови институции като Световната банка и Международния валутен фонд. „Всички тези сигнали много бързо обикалят света и ще докарат нови инвестиции в България”, подчерта Борисов.

Премиерът изтъкна, че трябва да се отделя все повече внимание на новите технологии и да се търсят различни стимули за внедряването им. Той посочи, че на последното заседание на Европейския съвет в Брюксел председателят на ЕК Жозе Барозу е представил доклад, който показва с какъв темп се движи Европа в сектора на иновациите. За пример той спомена, че Google е инвестирала за иновации и нови технологии повече средства отколкото целия Европейски съюз.

Министър-председателят Бойко Борисов награди и победителите в Националния конкурс за иновативно предприятие за 2009 г. Целта е да се отличи добрият модел за бизнес, да се привлече вниманието на обществеността върху постиженията на българските предприятия в областта на иновациите. Призът в категорията „Малко предприятие с до 50 служители” спечели софтуерната компания ОРАК инженеринг, а в „Средно и голямо предприятие” – Смартком България. За първи път тази година в конкурса се обръща специално внимание и на научноизследователските организации, които за разработили нови технологии, приложени в индустрията. Отличието взе Институтът по механика в БАН и Лабораторията „CAD/CAM/CAE в Индустрията” в Технически Университет – София. Награди за иновативната си дейност през 2009 г. получиха още AMK „Задвижаваща и управляваща техника”, Бианор Сървисиз, Техкерамика и Дисси.