Бойко Борисов: Българският бизнес ще участва във възстановяването на Ливан

„България и Ливан работят за създаването на изключителни условия за взаимни инвестиции във време на финансова и икономическа криза. С г-н Харири сме на мнение, че частният бизнес трябва да се насърчава и защитава. Затова, освен желанието ни да привлечем трайни капиталовложения у нас, считам за полезно български строителни компании, а също и такива, занимаващи се с електрификация, да участват във възстановяването на Ливан.” Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с ливанския премиер Саад Харири, който е на официално посещение у нас.

Българският правителствен ръководител посочи, че визитата е ключова за изграждането на доверие между двете държави и ще допринесе за привличане на повече инвестиции от арабския свят.Бойко Борисов

обяви още, че работата на Българо-ливанската комисия за икономическо сътрудничество, която беше създадена при последното посещение на покойния баща на Саад Харири в България – Рафик Харири, възобновява дейността си.

„Моето присъствие тук е доказателство за важността, която ние отдаваме на отношенията си с България. Убеден съм, че бихме могли да се възползваме взаимно едни от други, да си оказваме помощ, да бъдем пример за връзка между Европейския съюз и Близкия Изток. България в качеството си на член на ЕС има възможност да развива икономическия си потенциал и аз смятам, че той е обещаващ. Тя може да даде своя принос в напредъка на мирния процес в Близкия Изток”, изтъкна ливанският премиер.

„В лицето на премиера Борисов видях един прагматик, който се стреми да действа бързо, да постига резултати, да активизира икономическите отношения между нашите две страни. Поради тази причина аз ще поддържам пряк контакт с него във връзка с работата на тази комисия, защото Ливан се нуждае от България и България се нуждае от ливанските инвестиции”, подчерта Саад Харири. Той заяви, че е готов да предостави облекчения за българските инвеститори в Ливан, за да може те да се насърчават и да развиват икономиката на държавата.

Като области от взаимен интерес при инвестиции г-н Харири посочи електрификацията, комуналните услуги, инфраструктурните проекти и недвижимите имоти. Ливанският министър-председател изяви желание също така да се засили културният и туристическият обмен между двете страни.

И двамата министър-председатели осъдиха терористичните атаки в московското метро тази сутрин и изразиха своите съболезнования на близките на жертвите и пострадалите.