Бойко Борисов: България ще продължи своята прогнозируема и ясна евроатлантическа политика

България винаги е имала прогнозируема и ясна евроатлантическа политика. Така е сега, така и ще продължава да бъде. Мисля, че за всички е ясно, че толкова чести посещения на високопоставени личности от САЩ подчертават подкрепата на страната към нашето правителството, реформите, които правим, политиката, която се води, безкомпромисната борба с корупцията и престъпността.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща със заместник държавния секретар на САЩ Джеймс Стайнберг, който беше на еднодневно посещение у нас. Премиерът добави, че по време на разговора между двамата е било обсъдено желанието на кабинета да пази фискална дисциплина без това да навреди на инвестициите в строителството и в инфраструктурата, което е срещнало одобрение у високопоставения гост.

„За мен е огромно удоволствие, че съм тук. Изключително съм удовлетворен от нашия подробен и задълбочен разговор относно партньорството ни в региона и в целия свят. САЩ не могат да разчитат на по-добро партньорство от това с вас, господин министър-председател, и с хората от България”, подчерта в изявлението си г-н Стайнберг. „Високо ценим усилията на вашето правителство в провеждане на реформа в правосъдната система, както и в икономиката, така че да се изведе страната напред. Виждаме много възможности за сътрудничество във всички тези области”, добави още заместник държавният секретар на САЩ. Той подчерта, че ангажиментът на България на Балканите е изключително важен за САЩ, тъй като помощта на страната ни би била от полза за останалите страни в региона за постигане на техните евроатлантически амбиции. „Ние имаме силен ангажимент към България за изграждане на
жизнеспособно общество. Бих искал да предам това послание към всички българи, че подкрепяме усилията за изграждане на силна икономика и проспериращо бъдеще и оценяваме изключително високо работата на г-н Борисов и на България като цяло в Афганистан, както и в рамките на нашето партньорство в НАТО”. Джеймс Стайнберг заяви още, че има очаквания сътрудничеството между България и САЩ да се засили.