Бойко Борисов: България ще подкрепи Хърватия по пътя на присъединяването й към ЕС

„В лицето на нашето правителството Хърватия има силен и активен партньор и приятел. България е необходима на страната Ви и ние ще Ви подкрепим в желанието за присъединяване към ЕС”, заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с хърватския си колега Ядранка Косор. „Навсякъде, където трябва да изкажем нашето мнение и имаме възможност да бъдем чути, такива изказвания ще бъдат направени, увери българският премиер.

От своя страна г-жа Косор определи отношенията между двете държави като отлични. „Няма открити политически проблеми в диалога между на”, заяви министър-председателят на Република Хърватия. Ядранка Косор и водената от нея делегация е на еднодневно официално посещение в България.

„Помолих своя колега за подкрепата на правителството по пътя ни към Европейския съюз. Направили сме много по 23-та преговорна глава, по въпроса за съдебната реформа и сътрудничеството с международния съд в Хага”, уточни тя. Хърватският премиер изрази увереност, че до края на годината ще бъдат приключени техническите преговори и в началото на 2011 г. ще се подпишат договорите за присъединяване на Република Хърватия към ЕС.

Българският министър-председател Бойко Борисов посъветва хърватския си колега предприетите реформи в страната в сферата на съдебната реформа да бъдат направени преди приемането на Хърватия в Европейския съюз. Той изтъкна, че от изключителна важност е създаването на екипи в администрацията, които да отговарят за управление на средствата от европейските фондове. Хърватският министър-председател Ядранка Косор допълни, че в момента в страната й се работи точно в тази посока. Тя заяви, че има съпротива – повече или по-малко видима, особено в борбата с корупцията, но изтъкна, че опитът на България по пътя към ЕС ще бъде много полезен за Хърватия.

Бойко Борисов подчерта, че гарант за запазване на мира на Балканите е присъединяването на всички държави от региона към ЕС и към НАТО. Българският премиер припомни за негативните последици от войните в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово. По думите му югоембаргото, което беше наложено по това време, даде възможност за развиване и организиране на престъпността в тези части.

По време на разговорите на между двете делегации беше постигната договорка за по-активна работа на Смесената икономическа комисия на двете държави, както и за задълбочаване на сътрудничеството в

областта на икономиката през следващите години. „Считаме туризма за свой изключително важен отрасъл и предлагаме сътрудничество в тази сфера. Заинтересовани сме колкото се може български туристи да посещават Хърватия”, допълни г-жа Косор. Двамата премиери обсъдиха и възможността за откриване на директна самолетна линия между София и Загреб.

В присъствието на двамата министър-председатели беше подписан Меморандум за разбирателство между Българската агенция за инвестиции и Агенцията за насърчаване на търговията и инвестициите на Република Хърватия.