Бойко Борисов: България подкрепя разработването на стратегия за Дунавския регион, но практическите дела са най-важни

България изцяло подкрепя процеса на разработване на Стратегия на Европейския съюз за развитие на Дунавския регион, но практическите дела оттук нататък ще бъдат най-важни. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов коментира участието на делегацията ни в Срещата на върха в Будапеща за Дунавската стратегия. Пред журналисти премиерът посочи, че пример за това как се работи с конкретни дела ще бъде даден още утре от него и от румънския му колега Емил Бок, който пристига на посещение в страната ни.

Европейският съвет упълномощи Европейската комисия през юни м. г. да разработи нова стратегия за развитие на Дунавския басейн. Тя трябва да бъде приета през март 2011 г., когато Унгария е ротационен председател на ЕС. Днес българският министър-председател коментира, че подписаната на форума в Будапеща Обща декларация е доказателство за проявената европейска солидарност от всички държави. По думите му, реализирането на Стратегията ще допринесе за социалното и икономическото развитие на Дунавския регион и издигането му на равнището на неговия потенциал, като по този начин се вписва в целите на Стратегия „Европа 2020”.

Премиерът Борисов проведе по-рано през деня среща с унгарския си колега Гордон Байнаи. На нея е

обсъдена подкрепата, която Унгария може да ни окаже за отпускането на допълнителни средства за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй”.

Бойко Борисов информира колегата си и за друг основен приоритет на българското правителство – присъединяването на страната ни към Еврозоната. Премиерът подчерта, че България в голяма степен изпълнява критериите за това, а в условията на икономическа криза поддържа добра финансова стабилност и има балансиран бюджет за 2010 г.