Бойко Борисов: Безкомпромисни сме и към хората, които сега са на власт

Дните на безнаказаност свършиха, заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик пред участниците в международна конференция, посветена на добрите практики в Европа за борба с корупцията.

Ние сме безкомпромисни и към хората, които сега са на власт, и в следващите седмици ще видите резултатите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на международна конференция в София, посветена на добрите практики в Европа за борба с корупцията. Форумът е организиран от Европейския център за изследвания по въпросите на сигурността „Джордж Маршал” с подкрепата на посолството на САЩ у нас.

Премиерът припомни успешните операции на МВР и ДАНС през последните месеци и готвените промени в НК и НПК и посочи, че наличието на политическа воля е основният фактор за успехите в борбата с организираната престъпност и корупцията – констатация, направена както в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за България, така и в проектодоклада на Европейската комисия за напредъка на страната ни в областта „Правосъдие и вътрешни работи”.Дните на безнаказаност свършиха. Трябва да се осъдят всички, които нарушават  правилата, и да се  даде път на честните и почтени хора.

Промяната не е нещо лесно, но България е близо до времето, когато нещата ще се преобърнат”, потвърди думите на министър-председателя и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Той оцени полаганите в момента от държавата усилия като смели и посочи, че „настоящото правителство предприе важни, огромни стъпки в сферата на правоприлагащата дейност за арестуването на ключови фигури от организираната престъпност”. Според дипломата обаче работата ще приключи тогава, когато съдебната система поеме своите отговорности, за да осигури справедливостта и да има осъдителни присъди за виновните. „Имам доверие на хората от съдебната система, че ще действат отговорно”, заяви Уорлик.