Божур — Paeonia decora And. Сем. Лютикови — Ranunculaceae

Разпространение. Божурът расте в храсталаците, сухите каменливи места, редките гори и поляните в цялата страна, но главно в Сливенски, Старозагорски, Варненски, Хасковски окръг и доли­ната на р. Струма.

Описание. Многогодишно тревисто растение с право сочно стъбло, високо до 1 м. Има късо коренище, от което излизат вретеновидно надебелени и разклонени корени (грудки). Листата са едри, последователни, тройноперести, с яйцевидни дялове, на върха неправилно дълбоко назъбени. Отгоре са голи, а отдолу — слабо окосмени и по-светли. Цветовете са едри, червени, с петлистна чашка, пет-десетлистно венче и многобройни тичинки, разположени поединично на върха на стъблото. Плодът е сборен, с черни лъскави семена. Медоносно растение.

Използуваема част. Венечните листа и корените. Be-нечните листа се берат през време на цъфтежа, май—юли, но не­пременно в сухо време. Прецъфтели и окапали на земята цветове не се берат. Те не бива да се мачкат, защото впоследствие при су­шенето потъмняват. Сушат се на слънце или в сушилня до 40°С Изсушеният цвят е червен или тъмночервен, със слаба миризма и сладникаво-тръпчив вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в шперплатови каси. Изнасяна билка.

Корените се берат през септември—ноември и след измиване се сушат на слънце или в сушилня до 50 оС. Изсушените корени имат тъмнокафяв цвят, неприятна миризма и горчив вкус. Опако­ват се в чували. Както венечните листа, така и корените се за­пазват на сухи, проветриви и сенчести места.

Химичен с ъ с т а в. Венечните листа съдържат отровното багрило пеонин, танини и др. Корените съдържат етерично масло, глутамин, пеония-флуоресцин, аргинин, неуточнен алкалоид, кал­циев оксалат, танини, смоли и др.

Лечебно действие и приложение. Божурът при­тежава противоконвулсивни свойства, засилва тонуса на гладката мускулатура (матка, черва, пикочопровод), улеснява съсирванещо на кръвта. Поради тези му свойства се прилага главно като по­мощно средство при лекуване на епилепсията, за изхвърляне ва пясък и камъни от бъбреците, за лекуване на хемороиди, цепки (фисури) около ануса. Добри резултати се наблюдават и при при­лагането му при подагра. В българската народна медицина се употребява още и при болки в стомаха и червата, истерия, ревматизъи и др.

Начин на употреба. 1 чаена лъжичка от корените се слага в 400 г вода да ври 5 мин. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно. От венечните листа 1 супена лъжица се залива с 300 г вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Изпива се на 3 пъти преди ядене. При хемороиди може да се взема от корена колкото грахово зърно след ядене 3 пъти дневно.

В големи дози растението е отровно!

В нашата народна медицина се употребява и теснолистният божур (Paeonia tenuifolia L.). Отварата от корените му се употре­бява, както при божура, и като средство за регулиране на нередовна и недостатъчна менструация.

Прилага се при стомашни болки и чревни колики, умора и нер­вна потиснатост (депресия).

Българската народна медицина препоръчва отвара от босилека още при задух, магарешка кашлица, газове, възпаление на бъбре­ците и мехура, дизентерия и др. Външно се препоръчва за жабу-рене при болки на венците, а сокът от прясното растение — против гнойни възпаления на средното ухо.

Начин на употреба. 2 супени лъжици от билката се за­ливат с 500 г вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.