Божидар Нанев: Никога не сме говорили за закриване на болници

„Никога не сме говорили за закриване на болници, а става въпрос за определени принципи и критерии.“ Това каза министърът на здравеопазването Божидар Нанев по БТВ в коментар за закриването на болниците и източват ли бюджета малките болници.

„Болницата в Ардино примерно, имаше достатъчна подготовка, за да не бъде закрита и когато отидох на място, се оказа, че голяма част от изискванията са изпълнени“, посочи като пример той. „Искаме там, където има капацитет една болница, да продължи да работи активно, а не да я закриваме“, успокои здравният министър. Според него определени политически структури са създали напрежението и организацията на протестите сред населението в страната. Според министъра никой не пречи законодателно на болниците да се трансформират. В Закона за бюджета на НЗОК ясно е посочено, че на тримесечие задължително, според преминалите болни, бюджетите ще бъдат анализирани и актуализирани като финансов поток. Не е вярно, че някой иска да закрива общинските болници, напротив – целта е преструктурирането им, за по-добро функциониране, уточни още Нанев.
„Ние винаги сме подкрепели реформа, ние се обявихме против реформата със закриване на болници.“ Това каза от друга страна д-р Нигяр Сахлим, член на Комисията по здравеопазване в НС и депутат от ДПС. Според нея опозицията не организира протестите срещу закриването на болниците. „Да се абстрахираме от случая Ардино, защото става въпрос за 180 лечебни заведения, все пак ДПС не управлява 180 общини, така че ДПС не стои зад тези протести.“ – каза тя в отговор на обвиненията на министър Нанев.
До края на годината тези лечебни заведения няма как да се превърнат в медицински центрове, смята още тя. Според д-р Сахлим трябва преразглеждане и изчакване, за да бъдат преосмислени нещата, да се спре преструктурирането на парче на болниците и да се внесе една национална програма за преструктуриране. /БГНЕС