БЛС се оттегля от разговорите за здравната реформа

42-15262428Български лекарски съюз се отегля от процесите на здравната реформа, провеждана от официалните институции и призовава членовете си да не избързват да подписвата индивидуалните си договори с НЗОК.
Това е записано в в официална декларация на БЛС, приета на Националния съвет на организацията на 5 декември, предаде репортер на БГНЕС.

От БЛС свалят доверието си от министъра на здравеопазването Божидар Нанев и зам.-министър Валерий Митрев, заради премахването на договарянето като механизъм за уреждане на отношенията между изпълнителите на медицинска помощ и НЗОК, както и заради медийните изявления, които уронват престижа на българския лекар, което е в разрез с Кодекса за професионална етика. Лекарите недоволстват и от предприетите действия за изземване на законови функции на БЛС, в областта на следдипломната квалификация и обучение. За всичко случващо се в системата на здравеопазването от този момент нататък БЛС и неговото ръководство, както и всеки редови лекар не носят никаква отговорност, пише още в декларацията на Съюза. Документът ще бъде връчен официално утре на премиера Бойко Борисов, председателя на Парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов и здравния министър Божидар Нанев. От БЛС са категорични, че на този етап няма да стачкуват. Те не искат и оставките на здравния министър и неговия заместник. „ От това да излезем на улицата и да покрещим малко особена полза няма. Няма да излизаме по улиците, най-много да пием вода“, заяви председателят на съюза Цветан Райчинов. Той обясни, че БЛС ще продължава да изпълнява стриктно своите задължения в рамките на това, което политиците определят, но препоръча на своите млади колеги да напуснат страната,за да живеят в нормална страна с нормално здравеопазване. България няма нужда от лекари, категоричен е Райчинов. Според него в здравеопазването се вършат откровено лобистки неща. „БЛС има активна позиция и тя е да не участваме в глупости, не искаме повече да ни лъжат“, заяви още председателят на съсловната организация. Оттегляйки се от разговорите за здравната реформа от БЛС заявяват ,че през това време ще се занимават с вътрешно съсловните си проблеми. Според тях отсъствието на съсловната организация ще доведе до тръгване на реформата назад. Главният секретар на съюза Димитър Ленков сподели ,че в момента в момента няма ясна стратегия за развитие на здравеопазването и има хаос. Той попита какво ще се случи ,когато една болница от страната за 2 месеца изчерпа лимита си за тримесечие. Българският лекарски съюз категорично не приема опитите за игнориране от присъщите му за мисията му законови дейности. „Ясно с цели ликвидирането на лекарския съюз като организация и като функции“ ,каза още Райчинов. От БЛС са недоволни ,че са имали подкрепата на премиера Бойко Борисов и уверението на Божидар Нанев и на Валерий Митрев да има Национален рамков договор и съюза да участва във всички дискусии и обсъждания на всички нормативни и законодателни актове. От организацията констатират, че и тази година няма да има НРД и че са били излъгани за пореден път. /БГНЕС