Близо 800 машини почистват републиканските пътища

Близо 800 машини на областните пътни управления и пътноподдържащите фирми почистват и опесъчават републиканските пътища в страната, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. По данни на областните пътни управления пътните настилки в равнинните части са преобладаващо сухи, в планинските и усойни места са частично заледени и заснежени.

Автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ са проходими при зимни условия. На водачите на моторни превозни средства се препоръчва да шофират с повишено внимание, поради преминаване от сухи в заснежени отсечки и заледявания на мостовете. Екипи на областните пътни управления и пътно-поддържащите фирми продължават работата по разчистване и разширяване платната в заснежените участъци на автомагистралите.

Отсечката между Карнобат и Бургас от автомагистрала „Тракия“ вече е отворена за движение, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“. Пътните платна и в двете посоки са проходими при зимни условия, без ограничения в движението. По пътя Старо Оряхово – Бургас е въведено ограничение за товарните автомобили – да се движат с вериги без ремаркета и полуремаркета.

В област Варна, поради снегонавявания, са затворени следните пътни участъци: път III-2902 от разклона Аксаково – Добрич към  Куманово – Кичево, Варна – Кичево, Калиманци – Ветрино, Стефан Караджа – Ветрино, Добротич – Михалич, Провадия – Неново, Вълчи дол – Генерал Киселово и Бенковски – Венелин.

В област Добрич са отворени за движение пътищата Добрич – Варна, Добрич – Балчик, Добрич – Карапелит, Силистра – Добрич, Добрич – Крушаре и Тервел – Карапелит. Автомобилите, преминаващи през тези участъци, трябва задължително да се движат с вериги, а товарните автомобили – без ремаркета и полуремаркета.  Всички останали пътища в областта остават затворени.

Затворени за движение остават проходите Етрополе – Златица, Твърдица – Елена, Върбишки проход и Троян – Кърнаре.

В област Сливен е забранено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътищата Сливен – Ичера и Сливен – Стара река, по пътя Котел – Омуртаг товарните автомобили да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

На Пазарджишка област всички автомобили да са с вериги, а товарни автомобили без ремаркета и полуремаркета по пътищата Белово – Юндола и Велинград – Сърница, а по пътя Пещера – Батак – Доспат товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета.

Дюлинският проход вече е отворен за движение, като за всички автомобили е въведено изискването да са задължително с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета. Отпадат ограниченията за движение през прохода Пампорово. За преминаващите товарни автомобили презпрохода Превала остава в сила изискването да се движат без ремаркета и полуремаркета.

Ограничение за движение на товарни автомобили без ремаркета и полуремаркета е въведено и по пътищата Тополово – Черепово (Хасковска област) и Кърджали – Ардино (Кърджалийска област)./DarikNews/