Близо 200 души протестираха срещу промените в Закона за ГМО

Близо 200 души протестираха пред Народното събрание срещу промените в Закона за генно модифицираните организми (ГМО). Митингът започна в 11 часа и продължи около час. „Не на ГМО“ и „Спрете ГМО“, скандираха участниците. Множеството се обяви за пореден път срещу искането на ГЕРБ да се либерализира режимът за използването на ГМО и да се позволи отглеждането им в някои земеделски земи. Също така управляващите предлагат забраната в защитени територии да остане, но разстоянието около тях ще е по-малко от 30 км. Позволява се и отглеждането на ГМО-та в тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

„Оттук нататък Народното събрание има само два пътя: единият е да забранят с пълна забрана всякакъв вид изродени култури да се сеят на територията на България и впоследствие занапред да се забранят генно изродени храни, да се влага ГМО в храните, като хранителни добавки“, каза Деньо Павлов от организация „Да отключим себе си“. „При положение че Народното събрание изпълнява чужди програми и стои в решетка, наложена от Щатите, просто нещата няма да се оставят дотук. Ако искат все още да си ги сеят тези боклуци по света, където намерят намерят някакви бедни, жалки елементарни държавички, да си ги сеят, но да не занимават България. Защото тръгнат ли с България, ще сбъркат много“, допълни той.

Младежи от студентски организации протестираха и срещу ограниченията в закона за митингите и манифестации. Според последните промени в наредбите, не се посочваше с точност зоната на сигурност около сградата на парламента и президентството. Днес държавният глава Георги Първанов използва правото си на вето и върна промените отново за обсъждане в парламента.

Протестиращите си обещаха да се съберат отново следващата седмица, когато се очаква промените в закона за ГМО да влязат на второ четене в пленарната зала./DarikNews/