Бирници VS. фолка: Епизод II

alisiaПод ударите на данъчните попаднаха още 21 фолк, естрадни, рок и рап изпълнители. Проверки са стартирали на Алисия, Тони Стораро, Тони Дачева, Кали, Мария Илиева, Графа и Нели Рангелова. Проверяват се също така и доходите на Орлин Горанов, Тони Димитрова, Силвия Кацарова и Кристина Димитрова. Под прицел на данъчните са и Софи Маринова, Сашка Васева, Десислава, Емануела, Цветелина, Таня Боева, Мира, Устата, Теодора и Ерик. Това е втората вълна от проверки, след като в първата попаднаха 16 от най-известните изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов и Азис.
От Националната агенция за приходи са изискали от всички продуцентски компании писмени справки за ангажиментите и възнагражденията, които са платени на изпълнителите. Собственикът на „Пайнер“ ООД Митко Димитров вчера се срещна с изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов. На срещата бяха обсъдени течащите проверки на НАП сред фолк изпълнителите. Г-н Стефанов подчерта, че действията на НАП не са тенденциозно насочени срещу изпълнителите на „Пайнер“, а се проверява целият бранш. Основната цел на проверките е занапред да се декларират реалните възнаграждения. „Проверяваме десетки други браншове, но интересът към изпълнителите е по-голям, защото са известни в обществото. Гарантирам, че НАП ще си свърши работата съобразно закона и коректните нямат повод за притеснения“, каза на срещата Красимир Стефанов. Митко Димитров посочи, че „Пайнер“ е компания, която е изрядна към бюджета. Преди две години е била ревизирана и не са били открити нарушения, дори фирмата е получила награда за голям данъкоплатец в Хасковския регион. Собственикът на „Пайнер“ увери директора на НАП, че ще окаже пълно съдействие на проверяващите.
Повечето изпълнители имат договори с продуцентски компании. И за всеки ангажимент, уреден от продуцентите, дават на фирмата процент от хонорара. За продуцента често отиват 40-60% от хонорарите на изпълнителя. Върху тези пари обикновено данъците съвестно са платени. Но много изпълнители пеят и на частно, например на фирмени партита, като пари се дават и на ръка. Често собствениците на заведения наемат изпълнители като вместо твърд хонорар им дават цялата сума на събрания вход. Затова от следващата седмица данъчните започват и открити наблюдения в заведенията, където най-често имат участия популярните изпълнители. Инспекторите ще следят дали за всеки посетител се дава входен билет, как се плащат хонорарите на звездите и отчитат ли се всички обороти. Със стартирането на проверките се очаква скритите обороти от заведенията да излязат на светло. В резултат собствениците им пък ще започнат да искат фактури от доставчиците на алкохол.
Стефан Кючуков

в-к Стандарт