Бирник след всеки бял мерцедес

mercedes2„Бял мерцедес ме преследва в живота“. Имаше навремето и такова фолк парче, в което лирическата героиня описваше надълго и нашироко перипетиите в интимното си общуване с въпросното возило. Тези дни обаче на родния попфолк му се наложи да учи друг урок, този път не по музика. Че след всеки бял мерцедес върви и данъчен. 
Бирниците подхванаха за недекларирани доходи една от най-печелившите индустрии у нас и доведоха до отчаяние не една и две „пайнерки“. На които май ще им се наложи да си припомнят часовете по правопис, за да попълнят за първи път в живота си данъчна декларация. И да се чудят как да оправдаят имиджовите си инвестиции в луксозни коли и силикон с определението „заем от приятел“. 
Впрочем последното никак няма да е трудно, доколкото въпросните дами са в бранша с най-ниска данъчна култура у нас. Достатъчно е човек да чуе само едно-две парчета, за да му стане ясна философията на средностатистическата Пепеляшка на жанра – тя е бедно момиче с богати природни дадености, изискващи обгрижване, скъпи подаръци и екстри. Как да върне хиляда евро за участие, като слушателите сами й ги пъхат в силиконовото деколте? Как да откаже на нова кола, като я молят едва ли не на колене да приеме возилото? Няма да вземе да роптае срещу още едно подновяване на устните и лека реконструкция на бюста, я! Ами това е нито повече, нито по-малко инвестиция в кариерата й! Договор за едно участие на вечер? Ама това са подробности, кой изобщо ги гледа тези хартии? Нали, ако изобщо поиска такова нещо, онзи, който й дава парите, ще трябва да доказва откъде ги има. И изобщо, след нея чака опашка от други пайнерки, искащи да пеят в същото заведение, така че по-добре да не придиря много и да слага парите в джоба.
Всъщност за данъчно девствените дами на родния попфолк бирниците едва ли ще изровят много. Те могат да карат лъскави коли и да ги декларират като подаръци от обожатели и никой копче не може да им каже. Могат да живеят в луксозни палати, които всъщност се водят на гаджета и съпрузи, и да излязат от всяка данъчна проверка чисти като горнобанска минерална вода. Ровенето на данъчните в техните имоти обаче ще извади на светло достатъчно други пари – на гаджета, продуценти, мениджъри и каквито още гравитиращи около тази индустрия личности съществуват. А техните средства далеч не са прозрачно придобити. Фолк певиците у нас криели най-много доходи – сигурно, но къде са законите за онези, които плащат по 10 бона на участие? Естествено под масата. Откъде чалгаджийка с три гаражни хита има пари за „Бентли“ например – едва ли от отчисления на авторски права. Дори да декларира ежедневни участия в Миланската скала, пак е спорно дали ще й стигнат. Така че голяма част от „пепеляшките“ на фолка крият доходи, ама не техни собствени. При това много силно ги крият, защото знаят, че ако бъдат оставени да се издържат само от „участия“, още преди полунощ бентлито ще се превърне в тиква. Публична тайна е, че най-големите печалби от този бранш отиват не в певиците, а в онези, които ги лансират. Струва си данъчните да разровят и там.

в-к Стандарт