Бирено време по Коледа

Германците пият все по-малко бира. За това си има причини: дъждовното лято, високите цени, забраната за тютюнопушене в заведенията. Само че германските пивоварни са измислили нещо хитро, за да привличат „бирени“ клиенти.

Близо 2 500 са коледните базари в Германия – не само греяното вино привлича посетители, гости и клиенти. Германските пивовари също правят добър бизнес тази година. Защото наред с традиционното светло пиво, междувременно се предлагат разнообразни други сортове бира, подходящи за студения сезон.

По правило това са сортовете тъмна бира. Те се харесват в студеното време, защото съдържат повече алхохол. Наименованията им са красноречиви – един от сортовете се нарича например „зимна бира“.

Точно по вкуса на бираджиите

„При зимната бира използваме специални сортове малц. Благодарение на екстрените примеси можем да определим точно колко гъста да е пяната, какъв да е цветът на бирата“, обяснява пивоварът Удо Шьонвайс от Изерлон.

Тъмната „зимна бира“ съдържа 5,9% алкохол. И очевидно с нея пивоварите са уцелили вкуса на бираджиите. Тъмната бира се търси по време на мрачния и студен сезон, казва управителният директор на частната пивоварна в Изерлон Кристиан Ролинк. Това е добре, защото и неговата пивоварна търпи щетите от това, че германците вече пият по-малко бира:

„За съжаление, това е вярно – на глава от населението консумацията на бира е спаднала през последните години на 111 литра. С тъмната бира стигаме до 145 литра на глава от населението, което е много добре, ако правим сравнение в световен мащаб. От друга страна, разбира се, е важно чрез специални сортове пиво да предлагаме нови вкусови тенденции, за да поощрим консумацията на бира.“

Има и греяна бира

Докато различните сортове тъмна бира се предлагат в останалата част на Германия главно по Коледа, „зимната бира“ от изерлонската пивоварна се предлага от началото на ноември до края на февруари: „Зимата при нас продължава малко по-дълго, отколкото само до след Коледа. Целенасочено предлагаме нашата зимна бира по-дълго време, а именно през целия зимен сезон.“

Най-голямата част от оборота на създадената през 1899 г. пивоварна в Изерлон идва наистина от традиционните сортове бира. Но Коледа и зимният сезон означават за изерлонци и време на т. нар. „греяна бира“. Какъв е нейният вкус – най-добре всеки сам да опита. Наздраве!/Deutsche Welle/