Билки-язва на стомаха и дванадесетопръстника

Стомашната язва представлява дълготрайно разраняване на стомашната лигавица и се проявява в остра или хронична форма. Най-често се развива след продължителен гастрит, при нарушение в кръвоснабдяването, както и при нервни смущения по стомашната стена. Може да се дължи и на механични причини. Много често тя се причинява от едновременното действие на повече фактори, като много съществена роля играе наследствената предразположеност. Други решаващи обстоятелства могат да се окажат пристрастеност към тютюнопушене, неправилен начин на хранене, както и вродено или наследствено предразположение към спазми.
Най-характерните прояви на язвената болест са болката и паренето зад гръдната кост и по-рядко повръщането и кровъизливите. Болката може да се яви скоро след нахранване (един-два часа), по-често е по-късната болка – 3 часа след ядене. Понякога се явява и нощно време или на гладно. Болките на гладно са характерни главно за язва на дванадесетопръстника. Болният усеща болезненост над пъпа, под лъжичката, която понякога отива към гръбнака, обикновено е тъпа и пареща. Тази болезненост понякога е толкова силна, че не дава да се пипне това място и болният има чувството, че сякаш нещо го гризе в стомаха.
Народната медицина препоръчва следното лечение:
Пчелният мед се използва успешно при лечение на язвената болест. Медът трябва да се приема 1,5-2 часа преди ядене или 3 часа след ядене.
Даваме на болния сутрин 30 гр, на обед – 40 гр и вечер – 30 гр чист нектарен мед в продължение на 2 месеца.

Сутрин, обед и вечер даваме на болния по една супена лъжица преди ядене от следната смес: 500 гр чист нектарен мед, 250 гр чист зехтин и 10 гр медицинска сяра разбъркваме много добре, докато се получи еднородна маса.
Вземаме 200 зелени листа от широколистен живовляк, измиваме ги добре, смиламе на кашица и ги смесваме с 500 гр чист нектарен мед. Даваме на болния по една супена лъжица от горната смес, сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене.
Вземаме стръкове червен кантарион, които изсушаваме добре в леко затоплена фурна. Стриваме ги на брашно и пресяваме. Смесваме на равни части 1 лъжица чист нектарен мед с една лъжица от червения кантарион. Даваме на болния по една супена лъжица сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене.
Два часа след ядене сутрин, обед и вечер даваме на болния по 1 супена лъжица от следната смес: 500 гр очистена и опечена до розов цвят леща и смляна с машинка за кафе, 250 гр чист маслинен зехтин, 125 гр тахан от сусам и 150 гр чист нектарен мед смесваме добре и бъркаме, докато се получи еднородна маса.
Вземаме по 50 гр от следните билки: листа от бяла върба, листа от дебела мара, овчарска торбичка, полски хвощ и смрадлика. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре.
Вземаме от сместа 2 пълни супени лъжици и ги запарваме с 500 гр вряща вода, продължаваме да варим още 10 минути. След като изстине прецеждаме отварата, подслаждаме я с 2 супени лъжици чист нектарен мед и прибавяме сока на 1 лимон.