Билки-хроничен бронхит

Хроничният бронхит почти винаги се явява като следствие на усложнения на острия бронхит. Може да се получи и като професионално заболяване, когато се работи в силно запрашена среда или при газове и пари. Страстните пушачи почти винаги боледуват от хроничен бронхит.
Болният непрекъснато кашля, особено сутрин със силни пристъпи. Кашлицата се придружава с отделяне на слузести слузесто-гнойни или гнойни храчки. Хроничният бронхит може да продължи с години, особено при стари

хора. Той може да причини други усложнения – да предизвика разширение на малките дихателни тръбички. В този случай болният изважда всяка сутрин по-изобилни гнойни храчки, а заедно с тях излиза и по малко съсирена тъмна кръв. Най-тежкото усложнение на бронхита е белодробният емфизем.

Народната медицина препоръчва следните рецепти:
Приготвяме следната смес: 500 гр чист нектарен мед, който варим 10 минути на водна баня; по 50 гр ситно счукан карамфил, канела и индийско орехче. Разбъркваме добре сместа и даваме на болния сутрин, обед и вечер (20 минути преди лягане) по една чаена лъжичка.
Отвара от една шепа предварително ситно нарязан подбел, 500 мл вода и 2 супени лъжици чист нектарен мед. Варим 10 минути, след което прецеждаме и даваме на болния да я пие вместо вода, на глътки.
При гнойни и вонящи храчки приготвяме отвара от една пълна супена лъжица от ситно нарязани корени от обикновена коприва, 500 мл прясно краве мляко и две супени лъжици чист нектарен мед. Варим на тих огън около 30 минути, след което веднага прецеждаме отварата. Даваме на болния да пие по 100 гр два часа след ядене.
•    Вземаме предварително ситно нарязани от следните билки: 15 гр корен от сладник; 20 гр листа от подбел; по 10 гр цвят от лопен и резене. Смесваме добре. Накисваме 1 изравнена супена лъжица от сместа с 1 чаша студена вода за 2 часа, след което възваряваме и след като изстине прецеждаме отварата. Даваме чаят да се пие топъл за 1 ден на няколко пъти, на глътки. Този чай можем да ползваме при кашлица, трахеобронхит, хроничен бронхит, сух бронхит.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: по 5 гр листа от подбел, цвят от лопен, анасон; по 10 гр от цвят от слез, цвят от див мак, мащерка, корен от ружа; 25 гр корен от сладник. Смесваме добре. Накисваме 1 изравнена супена лъжица от сместа с 1 чаша студена вода за 2 часа, след което възваряваме и след като изстине прецеждаме отварата. Даваме чаят да се пие топъл за 1 ден на няколко пъти, на глътки.
Нарязваме на ситно от следните билки: по 2 гр цвят от слез, цвят от див мак, цвят от лопен, анасон; 10 гр корен от ружа; 30 гр корен от сладник. Смесваме добре. Накисваме 1 изравнена супена лъжица от сместа с 1 чаша студена вода за 2 часа, след което възваряваме и след като изстине прецеждаме отварата. Даваме чаят да се пие топъл за 1 ден на няколко пъти, на глътки.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: по 5 гр жълта комунига,мащерка, резене, мента; по 10 гр листа от живовлек, корен от ружа, корен от сладник; по 20 гр листа от медуница, листа от подбел. Смесваме добре. Накисваме 1 изравнена супена лъжица от сместа с 1 чаша студена вода за 2 часа, след което възваряваме и след като изстине прецеждаме отварата. Даваме чаят да се пие топъл за 1 ден на няколко пъти, на глътки.
Приготвяме отвара от предварително нарязани на ситно от следните билки: по 20 гр от пчелинок, живовлек, игликов цвят, великденче. Смесваме добре. Накисваме 1 изравнена супена лъжица от сместа с 1 чаша студена вода 2 часа, след което сваряваме и след като изстине прецеждаме отварата. Даваме чаят да се пие топъл за 1 ден на няколко пъти, на глътки.
Приготвя се чай с предварително нарязани на ситно от следните билки: 10 гр живовлек; 30 гр великденче; 5 гр корен от голяма телчарка; 40 гр трицветна теменуга. Смесваме добре. Накисваме 1 изравнена супена лъжица от сместа с 1 чаша студена вода за 2 часа, след което възваряваме и след като изстине прецеждаме отварата. Даваме чаят да се пие топъл за 1 ден на няколко пъти, на глътки.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: по 10 гр семе от сминдух, резене, цвят от бъз; по 20 гр липов цвят, трицветна теменуга. Смесваме добре. Накисваме 1 изравнена супена лъжица от сместа с 1 чаша студена вода за 2 часа, след което възваряваме и след като изстине прецеждаме отварата. Даваме чаят да се пие топъл за 1 ден на няколко пъти, на глътки.
Приготвяме билкова смес от предварително нарязани на ситно от следните билки: 10 гр листа от подбел; 20 гр листа от живовлек; 30 гр полски хвощ; 40 гр игликов цвят. Смесваме добре. Накисваме 1 изравнена супена лъжица от сместа с 1 чаша студена вода за 2 часа, след което възваряваме и след като изстине прецеждаме отварата. Даваме чаят да се пие топъл за 1 ден на няколко пъти, на глътки.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: по 20 гр листа от подбел, лист от медуница, листа живовлек, корен от сладник, миризлива теменуга. Смесваме добре. Накисваме 1 изравнена супена лъжица от сместа с 1 чаша студена вода за 2 часа, след което възваряваме и след като изстине прецеждаме отварата. Даваме чаят да се пие топъл за 1 ден на няколко пъти, на глътки.
Вземаме ситно няразани от следните билки: по 40 гр исландски лишей, корени сладка папрат; по 30 гр цят ружа, цвят бъз, цвят полски мак, цвят лопен; 100 гр борови връхчета; по 20 гр стрък риган, стрък мащерка и ги смесваме добре. Две супени лъжици от сместа заливаме с 500 гр вряща вода и ги оставяме да киснат 2 часа, след което прецеждаме отварата. Пие се по една винена чаша, подсладена с мед, 4 пъти дневно преди ядене.