Билки-порок на сърцето

При порок на сърцето са увредени сърдечните клапи и с това се предизвиква разстройство на кръвообращението.
Причините за появяването на болестта са различни, често пъти порокът на сърцето е вроден. Получава се при остър ставен ревматизъм, тежка ангина и някои инфекциозни заболявания (скарлатина, дифтерит и др).
Сърдечният порок отначало е компенсиран и сърцето успява да се справи и да поддържа понякога дълги години нормално кръвообращение. Болният почти не усеща нищо, освен умора при физическо натоварване, както и сърцебиене и лек задух.
При силно изразен порок (некомпенсиран) сърцето отслабва, може да се разшири и не може да поддържа нормално кръвообращение. При това състояние на болестта се получава застой на кръвта в белите дробове, черния дроб и краката, от което болните са отпаднали, имат замайване, стягащи болки в сърдечната област. При леко физическо натоварване се явяват задух, кашлица, болезненост и тежест в черния дроб, задух, устните и ноктите посиняват, има отоци по краката.
Порокът на сърцето се развива хронично и продължава с години.

Народната медицина препоръчва:
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: 100 гр цвят от глог; по 50 гр от корен кръвен здравец, корен коприва; по 30 гр от стрък маточина, цвят лаванта, корен дилянка; 20 гр от листа момина сълза; 40 гр от исландски лишей. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа слагаме в 400 гр вода и варим 2 минути. След изстиване прецеждаме и даваме на болния по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: по 100 гр от цвят от глог, стрък хвощ; по 30 гр от кори върба, пъпки топола; по 60 гр от корен кръвен здравец, корен коприва; 30 гр от стрък дилянка. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа слагаме в 400 гр вода и варим 2 минути. След изстиване прецеждаме и даваме на болния по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно. Заедно с горната отвара даваме сутрин на гладно 1 жълтък от пресно яйце с 1 лъжица мед, в продължение на 1 месец. През втория месец даваме по 2 супени лъжици течна глюкоза, пак само сутрин на гладно.