Билки-подагра

Подаграта е заболяване на пуриновата обмяна на човека. Характеризира се с повишена пикочна киселина в кръвта над 420 мкмл/л при мъжете и 360 мкмол/л при жените. Типични са ставните пристъпи, засягащи най-вече пръстите на краката, понякога и други стави. Образуват се депа от уратни кристали в тъканите, т.нар. „тофи“. Увреждат се бъбреците с постепенно и бавно развитие. Образуват се камъни в бъбреците -уратни, оксалатни, смесени. Подаграта е много честа при мъжете. В последните години се отбелязва нарастване на заболеваемостта от подагра във всички развити страни. Особено често напоследък се установява безсимптомно повишаване на пикочната киселина в кръвта (хиперурицемия) при болните със затлъстяване. Подаграта и хиперурицемията са съществени рискови фактори за развитие на атеросклерозата и нейните фатални последици – сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт. В основата на тези нарушения лежат смущения в образуването и отделянето на пикочната киселина от организма. Независимо от причините за възникване на подаграта и хиперурицемията начинът на хранене и диетичният режим са от изключително важно значение за лечението и предпазването от развитие на усложненията.
Народната медицина препоръчва слредните рецепти:
Попарваме 3 пълни супени лъжици цветове от жълта иглика с 0,5 литра вряща вода и оставяме запарката да кисне 20 минути. В продължение на 4 седмици болният да пие 3 пъти дневно по 1 чаена чаша топла запарка.
Приготвяме билкова смес от следните билки: 10 гр стрък вратига; 15 гр корен жълта тинтява; по 30 гр стрък ранилист, стрък синя тинтява, стрък бял равнец; по 50 гр листа бреза, стрък хвощ, листа ягода, стрък камшик. Смесваме ги добре. Заливаме 2 супени лъжици от сместа с 500 гр вряща вода и ги оставяме да киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
Вземаме 5 гр луковица от есенен минзухар; по 10 гр от корен от дива тиква, корен от жълта тинтява и цвят лайкучка. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Една чаена лъжичка от сместа варим в 250 гр вода в продължение на 15 минути. След като изстине прецеждаме запарката. Пие се по 1 кафена чашка на глътки за един ден.
Забележка: Да се използва внимателно под наблюдение на лекар – има опасност от отравяне!