Билки-остро възпаление на бъбреците(остър нефрит)

Най-честата причина за възникване на заболяването е силната простуда. Често заболяването се явява следствие на някои други заболявания, като ангина, фарингит, скарлатина, пневмония и др. Обикновено заболяването започва незабелязано и бавно, с обща умора, главоболие и болки в кръста. Лицето е бледо и подпухнало. Болният се оплаква от болки в областта на сърцето и сърцебиене. Появяват се отоци около очите. Зрението отслабва и болният често вижда хвърчащи черни точки във въздуха. Най-важни са измененията в урината. Тя намалява, съдържа твърде много албумин, често е червена от съдържание на кръв. При тежките форми болният има замайване, повръщане, стига се до припадъци и загуба на съзнание. Лечението трябва да се извършва от лекар специалист.

Народната медицина препоръчва следните рецепти:
• При нормално количество на уреята, два часа след ядене, сутрин, обед и вечер, даваме на болния по 1 супена лъжица от следната смес: 500 гр чист нектарен мед, 20 зелени листа от индрише (смлени на каша заедно с дръжките), 20 ядки от сладки бадеми (счукани в хаван), 3 месести лимона (смлени на машинка заедно с корите без семките), 10 гр чиста валерианова тинктура и 10 гр чиста тинктура от цвят на глог. Сместа разбъркваме добре, докато получим еднородна маса.
При повишена урея в кръвта сутрин, обед и вечер даваме по 1-2 супени лъжици от следната смес: 250 гр чист нектарен мед, 250 гр бял суров фий (смлян на брашно) и сока на 3 лимона.
Десет минути, след като болният приеме едно от горните средства, му даваме да изпие 1 чаша (100-150 гр) от отварата, която приготвяме по следния начин: вземаме 100 гр изтравниче и по 50 гр листа и млади клонки от бреза, дръжки от бели череши, листа и клонки от цикория, мечо грозде, полски хвощ, корени, от троскот. Всички билки нарязваме на ситно и ги смесваме добре. Към 3 пълни супени лъжици от сместа прибавяме: 30 бр шипки (разрязани на две); по 1 пълна супена лъжица ленено семе (предварително запечено) и конопено семе (счукано на ситно); 1 чаена лъжичка червена хвойна. Всички тези билки запарваме с 1 литър вряща вода, прибавяме 150 гр чист нектарен мед и ги варим в захлупен съд на тих огън десетина минути. Прецеждаме отварата и прибавяме към нея сока на един лимон. Отварата се пие топла.

При остро възпаление на бъбречните бримки и каналчета:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: 100 гр листа мечо грозде; по 40 гр от листа бреза, цвят глог, стрък бял имел, цвят бъз, корен дилянка; 30 гр стрък хвощ; по 15 гр от корен бял оман, корен гръмотрън, корен ружа, корен къпина, корен ревен, стрък горски енчец, конопено семе; по 20 гр от черешови дръжки, ленено семе. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа варим 10 минути в 500 гр вода. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
Приготвяме отвара с билкова смес от по 25 гр предварително нарязани на ситно от билките: дяволска уста, звъника, трицветна теменуга, полски хвощ, корен чер оман. Смесваме ги добре, от 1 супена лъжица от сместа на 1 чашжа вода. Да се изпиват по 2-3 чаши отвара на ден.
Вземаме по 15 гр предварително нарязани на ситно от билките: цвят от слез, плодчета от магданоз, корен от каменоломка, шипки, корен от девисил, листа от мечо грозде, листа от бреза, корен от гръмотрън, коренище от пирей. Смесваме ги добре. Приготвяме запарка от 1 супена лъжица от сместа и 1 чаша вряща вода. Да се изпиват по 2-3 чаши запарка на ден.
По 15 гр предварително нарязани на ситно от билките: великденче, жълтуга, пача трева, камшик, листа от бяла бреза. Смесваме ги добре. Приготовление и употреба като горната рецепта.

•    Приготвяме билкова смес от по 20 гр

предварително нарязани на ситно от билките: цвят от чер бъз, звъника, трицветна теменуга, жълт синчец, корен от чер оман. Смесваме ги добре. Приготвяме отвара от 2 супени лъжици от сместа на 2 чаши вода. Пие се по 2-3 чаши отвара на ден.

•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 5 гр от цвят слез, плодчета магданоз; по 10 гр от корен каменоломка, шипки, корен девисил; по 15 гр от листа мечо грозде, листа бреза, корен гръмотрън, коренище пирей. Смесваме ги добре. Една пълна супена лъжица от сместа наставяме с 1 чаша студена вода в продължение на 6 часа и след това възваряваме настойката за 15 минути. Пие се по 1-2 чаши на ден.
40 гр ленено семе; по 30 гр от корен гръмотрън и листа от бреза. Смесваме ги добре. Приготвя се и се използва както при горната рецепта.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 10 гр от листа от ягода, листа от коприва, листа от къпина; 20 гр листа от бреза; 50 гр ленено семе. Смесваме ги добре. Приготвя се и се използва както горната рецепта.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 40 гр жълтуга, ленено семе; 10 гр плодове от хвойна. Смесваме ги добре. Приготвя се и се използва както горната рецепта.

Вземаме по 30 гр предварително нарязани на ситно от билките: плодове от хвойна, шипка, дюлево семе (цяло). Смесваме ги добре. Приготвя и се използва както горната рецепта.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 30 гр от великденче, пача трева; 40 гр камшик. Смесваме ги добре. Приготвя се както горната рецепта. Пие се сутрин по 1 чаша като чай.
При хронично възпаление на бъбреците:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 100 гр от цвят глог, листа мечо грозде; по 50 гр от черешови дръжки, плод шипки, царевична коса, коренище пирей, листа бреза; по 25 гр от ленено семе, стрък хвощ. Смесваме ги добре. Приготвя се както горната рецепта. Пие се по 2-3 чаши на ден.

При остро гнойно възпаление на бъбреците:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: 200 гр корен кисел трън; 100 гр стрък хвощ; 50 гр корен пирей. Смесваме ги добре. Приготвя се и се използва както горната рецепта.