Билки-нощно напикаване

Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: 20 гр калуна; по 10 гр от бобови шушулки, жълт синчет, цвят от хмел и корен от селим; по 20 гр от плодчета от магданоз и полски хвощ. Смесваме ги добре. Правим запарка от 1 супена лъжица от сместа и 1 чаша вряща вода. Да се изпива за 1 ден, на глътки.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: по 30 гр от цвят от арника и равнец; 70 гр камшик. Смесваме добре. Правим запарка от 1 супена лъжица от сместа и 1 чаша вряща вода. Да се изпива вечер.
Смесваме 30 гр коренище от очиболец и 40 гр листа от живовлек. Правим запарка от 1 супена лъжица от сместа и 2 чаши вряща вода. Даваме на болния вечер към 18 часа по 1 чаша топла запарка.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: по 30 гр от стрък бял равнец, стрък жълт кантарион, стрък камшик; 20 гр листа мечо грозде; по 15 гр от стрък хвощ, цвят полски мак, листа къпина; 100 гр семе от птиче просо. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа варим 5 минути в 2 чаши вода. След като изстине прецеждаме отварата и даваме по 1-винена чаша 4 пъти дневно преди ядене, като последната чаша е преди лягане.