Билки-колит

Колитът Представлява възпаление на лигавицата на дебелото черво. Острият колит започва внезапно със силни присвиващи болки ляво в корема. Болният има силни напъни за отиване по голяма нужда, диария с примеси на гной, кръв и слуз. Болният отпада, езикът е обложен, апетитът му намалява и има постоянна жажда. Като усложнение може да се развие хроничен колит с постоянни болки, редуване на диария и запек, отслабване.

Народната медицина препоръчва следното:
•    Сутрин, обед и вечер 20 мин. преди ядене даваме на болния по една супена лъжица от следната смес: 200 гр чист нектарен мед, 200

гр чист маслинен зехтин, 20 гр бяла дъвка (сакъз), един сварен и стрит на ситно жълтък от прясно
кокоше яйце.
Двадесет минати след тази смес: -при диария: даваме на болния по 1 винена чаша от отварата, която приготвяме по следния начин: вземаме по 50 гр от листа и цвят бял равнец, листа бяло подъбиче, листа и цвят жълт кантарион, листа от къпина, лешникови листа, листа и цвят от полски хвощ, листа от мента пиперита и торментила (цялата билка, с корена). Нарязваме на ситно билките и ги смесваме добре. Вземаме 2 пълни супени лъжици от сместа, като добавяме една изравнена супена лъжица плодове от боровинки и ги заливаме с 500 гр вряща вода, като ги варим още 10 минути на тих огън, в захлупен съд. СлеД като прецедим отварата, пхрибавяме 2 лъжички пчелен мед.

-при запек: даваме на болния по 1 винена чашка отвара, която приготвяме по следнаия начин: вземаме по 50 гр листа и цвят от босилек, бъзов цвят, мента пиперита, синя тинтява, листа смрадлика, червен кантарион и червено подъбиче. Нарязваме билките на ситно и ги смесваме добре. Вземаме две пълни лъжици от сместа, като прибавяме и по 1 чаена лъжичка семе от анасон, ленено семе (предварително запечено) и зърна от черни боровинки. Заливаме ги с 500 гр вряща вода и ги варим още 15 минути на тих огън в захлупен съд. След като изстине прецеждаме отварата и я подслаждаме с 2 супени лъжици чист нектарен мед.
Предварително нарязваме на ситно от билките: по 15 гр от коренище очиболец, коренище кървавиче; 30 гр овчарска торбичка; по 10 гр пачи очиболец, листа мента, цвят лайкучка. Смесваме билките добре. Правим запарка от 1 супена лъжица от сместа и 1 чаена чаша вряща вода. Пие се по 2-3 чаени чаши запарка на ден.
Приготвяме билкова смес от следните билки: по 30 гр от корен чер оман, пача трева; 40 гр цяло ленено семе. Смесваме ги добре. Правим отвара от 1 супена лъжица от сместа и 1 чаша вода. Да се изпива по 2-3 чаши отвара на ден.