Билки-задържане на урината

Когато болният не може да отделя набралата се урина в пикочния мехур, казваме, че има задържане на урина. В такъв случай болният има напъни за уриниране, но всичко остава напразно, той се измъчва, усеща силни болки в долната част на корема, който се подува.
Задържането на урината в мехура е твърде тежка болест, която се среща често като усложнение на различни болести в пикочния апарат. Има два вида задръжка на урината: остро и хронично.
Най-често това състояние се среща при възрастни мъже със заболяла простатна жлеза. Причини могат да бъдат и други заболявания, при които се създава пречка в уринирането: тумори, възпалителни процеси със стеснение на пикочния канал, някои нервно-паралитични заболявания и др. При жените това състояние се среща рядко -при бременност, рак на половите органи и пикочния мехур, камъни в пикочния канал, притискане на последния отвън и др.
При остра задръжка на урината болният не отделя урина, поради което се явява подутост и напънатост в долната предна част на корема, и то дотолкова, че се напипва отвън като гладка твърда буца. Болният се опитва да уринира, но не може. Едновременно с това усеща и болки в областта на мехура поради разтягането му. Устата му съхне, езикът се облага, настъпват и други разстройства, като гадене, повръщане и т.н.
Много често състоянието се усложнява от употребата на спртни напитки, особено бира.
При хронична задръжка на урината болният има чести напъни за малка нужда и при всяко уриниране отделя малко количество, без да
може да изхвърли всичката събрана урина. Поради това той е принуден да ходи често по малка нужда, особено нощно време, и когато уринира струята е тънка и слаба, а често и само капе по малко.

Народната медицина препоръчва:
Изстискваме сок от суров магданоз и го даваме на болния по 1 чашка на всеки час.
Приготвяме отвара от 4 супени лъжици ситно нарязани корени от магданоз, които варим в 1 литър вода, докато остане на половината. Даваме по 4-5 чашки на ден.
Приготвяме отвара от 8 цвята от лайкучка и 1 кафена чашка вряща вода и варим още 1 минута. След като изстине прецеждаме отварата и даваме на болния по 2 супени лъжици на всеки 1/2 час.

•    Отвара от 3 парички, които варим 5 минути в 2-3 кафени чашки вода, докато остане 1 чашка. Даваме по 3-4 кафени чашки на ден.
Правим отвара от няколко ситно нарязани корена от полски нисък бъз и 1/2 литър вода, които варим 5 минути. Прецеждаме и даваме на болния като чай по 1-2 чаши на ден.
Вземаме черна ряпа, настъргваме я, изцеждаме сока и го даваме вместо вода 3-4 пъти дневно, като може да прибавим и малко мед на вкус.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: по 15 гр от бобови шушулки, цвят трънка, коренище каламус, полски хвощ, плод хвойна; 25 гр листа мечо грозде. Смесваме ги добре. Заливаме 4 пълни супени лъжици от сместа с 1 литър вряща вода. След като изстине прецеждаме запарката и даваме на болния да я изпие наведнаж. Позивите за уриниране да се потискат колкото е възможно по-дълго време и уринирането да се прави в седяща гореща баня.
По 30 гр нарязани на ситно от следните билки: плодове от хвойна, корен от селим, трицветна теменуга. Смесваме ги добре. Правим отвара от 1 супена лъжица от сместа с 1 чаша вода. Да се изпиват по 1-2 чаши отвара на ден.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: по 20 гр от корен валериана, листа маточина; по 30 гр от планински очиболец и седефче. Смесваме ги добре. Запарваме 1 супена лъжица от сместа с 1 чаша вряща вода. Изпива се топло, наведнаж.