Билки-дълги глисти(аскари)

Тези глисти са доста разпространени, особено у децата. Мъжките са дълги 15-20 см, а женските – 25-40 см. Приличат на дъждовни червеи и живеят в червата. Най-често са до 2-3 в един болен, но има случаи на по-голям брой глисти. Заразяването е от недобре измити зеленчуци и лоша хигиена.
Болните имат лош апетит, гадене, повръщане, присвиващи болки около пъпа. Понякога са неспокойни и раздразнителни.

Народната медицина препоръчва:
Счукваме в хаван 50-70 бр сурови, обелени тиквени семки и ги смесваме със 100 гр пресно краве или козе млеко. Взема се наведнаж.
Вземаме по 25 гр зърнастец (листа и цвят), жълта тинтява (листа и цвят), корени от решетка пресечка и 10 гр майчин лист. Нарязваме билките на ситно и ги смесваме добре. Две супени лъжици от сместа запарваме с 500 гр вряща вода и варим на тих огън още 15 минути. Пие се по 1 чашка 50-150 гр преди ядене.
Стриваме на прах по 50 гр корен от бял оман и сухи боровинки. Смесваме ги добре. Пие се сутрин на гладно 2 пъти по 1/2 доза през 2 часа.
Вземаме предварително нарязани на ситно по 25 гр от червен кантарион и пелин. Смесваме добре. Осем дни наред, сутрин и вечер правим запарка от 1 супена лъжица от сместа и 1 чаша вряща вода.
Вземаме предварително нарязани на ситно по 25 гр от билките: цвят от лайка, вратига, пелин, цвят от морски пелин. Смесваме ги добре. Запарваме 1 пълна супена лъжица от сместа с 1 чаша вряща вода. Даваме 3 дни, сутрин и вечер, по 1 чаша от запарката.