Билки-абцес(гнойник)на далака

Развива се повече вторично, като възпалителният процес прониква по съседство от други органи, а понякога заразата се разпространява и по кръвен път.
Състоянието на болния е тежко. Той се оплаква от болки и тежест в лявото подребрие, температурата му се повишава. Характерни са продължителната озтощаваща треска и общата отпадналост. Често пъти настъпват и редица усложнения, включително и перитонит.
Лечението се провежда в болница и най-често е хирургично.

Народната медицина препоръчва следната рецепта:
Сутрин, обед и вечер, 30 минути преди ядене, даваме на болния по 1 супена лъжица (за деца 1 чаена лъжичка) от следната смес: 500 гр чист нектарен мед, 3 месести лимона (смлени на машинка заедно с корите без семките) и 1-2 супени лъжици стрита на прах и пресята като брашно мащерка.
Двадесет минути след като болният е приел сместа, му даваме да изпие 1 винена чаша от отварата, която приготвяме по следния начин: вземаме 120 гр волски език, по 80 гр зайча стъпка, листа от магданоз, мечо грозде и пача трева и по 40 гр от цвят от акация, цвят и листа от жълт кантарион, цвят от лайка и мащерка. Нарязваме билките на ситно и ги смесваме добре. Вземаме 4 пълни супени лъжици от сместа и ги запарваме с 1 л вряща вода, като ги варим на тих огън в захлупен съд, докато водата остане наполовина.
Десет минути преди обяд даваме на болния да изпие следната смес: 1 чаена лъжичка нишадър на прах, 150 гр чисто натурално червено вино, 30 гр чист маслинен зехтин и 2 супени лъжици чист нектарен мед.