Бикините на 63 години

Преди 63 години на 5 юли 1946 г. дизайнерът Луи Реар произвежда първия чифт бикини – в бански костюм от две части, разкриващ гърдите на жените за радост на мъжете.

Въпреки огромния скандал, предизвикан в момента на появяването им, това не е първият път, когато жена се появява толкова „разголена“ в публичното пространство. Във втори век след новата ера жените, населяващи днешна Румъния, са носили примитивна форма на сутиен и кюлоти тип бикини, които не може да бъдат видени на нито един плаж в наши дни. Днес стриктният код на обличане за къпане (който включва облекло от главата до краката), беше освободен от рестрикции след 1900 г.

През 1907 г. австралийската плувкиня Анет Келерман, която подкрепя хидродинамичното облекло, беше обвинена за появяване в непристойно облекло, след като се появи на плаж в Бостън, облечена в плажен костюм без ръкави. Последвала битка в съда довежда до намаляване на рестрикциите за плажното облекло. До 1915 г. американките носят цял бански костюм.

По странен начин банският костюм от две части предизвиква по-малко истерия от костюма тип бикини. В началото на 40-те години филмовите звезди като Ава Гарднър, Рита Хейуърт и Лана Търнър често носят бански костюм от две части. Коремната област все още се смята за „девствена територия“. Бриджит Бардо се снима в бикини през 1953 г. в Кан, когато този тип бански костюм се разпространява по френските плажове. В САЩ обаче на него все още се гледа с подозрение, защото има репутацията на облекло, носено само от жителите на Средиземноморието и тези със съмнителен морал. След само три лета обаче бикините стават често срещано явление по американските плажове. Оттогава и до ден днешен тази тенденция се запазва. /БГНЕС