Безцветният победи популиста

Социалдемократът Иво Йосипович победи на вчерашния балотаж и бе избран за президент на Хърватия. Професорът по право се наложи срещу конкурента си Милан Бандич, известен с мачистките си прояви и популистките си възгледи.

Категоричната победа бе неочаквана и за самия Йосипович. Той си позволи да не крие чувствата си и да изрази задоволство от триумфа на лявата опозиция чак след обявяването на първите резултати, наричайки вчерашния изборен ден „празник на демокрацията“.

Гласувайки за Йосипович, хърватите си избраха президент, известен в публичното пространство най-вече с безцветността и дългите си речи. Но професорът по право /който е и композитор/ има много по-държавнически подход и е много повече проевропейски ориентиран от своя конкурент на балотажа Милан Бандич.

Новият е неопетнен

Ексцентрични прояви и мачистки изявления на Бандич допадаха най-вече на националистите и на живеещите в босненската му родина хървати. Но по-голямата част от страната очевидно предпочете опита и ловкостта на Йосипович, който не е по преструвките и е чист що се отнася до обвиненията в корупция. Човек, който би могъл да ускори и да приключи присъединяването на Хърватия към Европейския съюз – нещо, което предшественикът му Стипе Месич така и не можа да постигне за двата си мандата.

„При встъпването си в длъжност заварих страната изолирана, никой не я посещаваше, хърватските политици не бяха канени никъде. Сега в международен план Хърватия играе много важна роля – като демократична правова държава, с която много други страни желаят да сътрудничат. Остава ни само да изпълним още няколко условия“ – така отиващият си президент оцени тежките времена след войната.

Иво Йосипович – новият президент – има много задачи пред себе си – най-вече да се справи с корупцията на всички равнища, както и да реформира правната и административната система. И макар неговите пълномощия като президент да са доста ограничени, Иво Йосипович изглежда най-подходящият човек за поста. По време на предизборната кампания професорът по право обяви, че смята да мобилизира и силите за сигурност в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Които са и най-големите пречки по пътя на Хърватия към Брюксел.

Добър екип на хърватския връх

А щом един ден всичко това бъде уредено и страната му може да се присъедини към Европейския съюз, новият държавен глава вече разполага с подходящите слова: „Бих казал, че Хърватия е страна с европейски традиции и най-накрая влиза в обществото, към което принадлежи.“

52-годишният юрист определено няма да попречи на скорошното европейско членство на Хърватия. Дори и Йосипович да идва от левия политически лагер, хърватската министър-председателка Ядранка Косор определено може да разчита на неговата подкрепа. Първата жена на този пост се бори последователно с проблемите на страната още от встъпването си в длъжност. Двамата биха могли да бъдат много добър екип./deutsche welle/