Барак Обама събира началниците на разузнавателните служби днес

Париж. Президентът на САЩ Барак Обама днес ще събере началниците на американското разузнаване, след като през миналата седмица отправи остри критики към службите за „недопустимите” пропуски, позволили на „Ал Кайда” да направи опит за атентат срещу самолет на 25 декември, четем на страниците на френския вестник „Монд”.
Срещата на Обама с началниците на основните служби за сигурност в САЩ има за цел да се уговорят подробности около разследването. По първоначални данни през ноември бащата на 23-годишния атентатор е алармирал американското посолство в Нигерия относно дейността на сина си. Тези данни са били предадени на службите за разузнаване, но не са били обект на кръстосана проверка, нито са били разпространени между различните администрации. Заподозреният не е бил вписан в списъка с хора, на които им е забранено влизане в САЩ и визата му не е била отнета.
Според американската преса Агенцията за национална сигурност е прихванала електронни съобщения от Йемен, където атентаторът е имал престой, за нигерийски гражданин, обучаван за мисия на „Ал Кайда”. В други съобщения се е говорело за планиран атентат на Коледа./Агенция „Фокус“/